• 23/06/2024

36ste cross van het seizoen is de goede voor Niels Vandeputte

LILLE – Geen enkele renner heeft dit seizoen zoveel veldritten gereden als Niels Vandeputte (23) uit Brecht. Maar het duurde tot vandaag vooraleer hij voor de eerste keer op het hoogste schavotje van het podium mocht plaatsnemen.  Vandeputte haalde het voor Joris Nieuwenhuis, die finishte op vijf seconden en Joran Wyseure, die eindigde op vijftien seconden. Jens Adams werd zesde op 41 seconden en Toon Vandebosch tiende op 1’35”.

De Krawatencross wordt al jaar en dag gereden in recreatiedomein De Lilse Bergen en is de voorlaatste manche van de X20 Badkamers Trofee. Traditiegetrouw was Niels Vandeputte als één van de snelsten weg, als vierde met name. Ook Thijs Aerts reed mee voorin maar hij moest al snel de rol lossen. De favorieten werden één na één uitgeschakeld en zo reden na vijf van de acht af te leggen ronden Wyseure en Vandeputte voorin. Nieuwenhuis kon nog aansluiten en vrij vlug werd duidelijk dat het tussen die drie zou gaan voor de zege. Wyseure haakte af en Vandeputte demarreerde net voor de VIP-tent. Met succes. Van der Haar wint quasi zeker het eindklassement van de X20 Badkamers Trofee.

Vandeputte: ‘Het is gelukt. Ik heb een dikke prijs. Mijn ambitie na het WK was om nog minstens een paar keer op het podium te staan. De crossen die er dan nog aankomen – zoals hier en in Oostmalle – liggen me wel. Ik wilde dus echt wel meedoen voor de hoofdprijs. Ik zat er van gisteren al mee in mijn hoofd. Ik had het gevoel dat het erin zat. Gisteren had ik geen superdag maar Lille is een heel ander parcours. Ik had het niet mooier kunnen afmaken. Ik had niet veel overschot tijdens de wedstrijd. De kleine gaatjes die ik moest laten kon ik vrij makkelijk terug dicht rijden. Het is dus niet zo dat ik dan plots schrok. Tijdens de laatste ronde wist ik waar ik aan de haal moest gaan, voor de VIP-tent. Niemand kon mij nog remonteren. Ik ben verder gereden op techniek. Het was zaak om geen fouten te maken en om met paar meter voorsprong hier de sprint aan te vatten. Het plannetje dat ik in mijn hoofd had kon ik perfect uitvoeren.’

‘Doordat ik in het verleden tijdens de laatste ronde vaak heb moeten rijden om nog een goede ereplaats te behalen, had ik veel vertrouwen toen ik aan de laatste kilometers begon. Ik heb van niemand schrik in de sprint. Ik durf tegen de meeste jongens te spurten wat niet wil zeggen dat ik altijd zou winnen. Dat vertrouwen helpt me wel wanneer ik een finale moet rijden tegen een renner als Joris Nieuwenhuis of tegen Joran, die ook heel sterk was vandaag. Ik heb het gevoel dat ik niet de minste was van de groep. Of ik de beste was weet ik niet want er werd nooit echt aangevallen. Ik wist dat ze me er niet zouden afrijden indien ik geen fouten zou maken.’

‘Tijdens de laatste ronde kwam ik toevallig als eerste in de technische zone, dus ik dacht om eens heel goed door te rijden. Dan had ik direct ook al een klein gaatje maar ik voelde dat ik dat tempo geen ronde zou vast houden. Dan ga ik liever nog even in het wiel zitten in plaats van mij dood te rijden zodat ze er op het einde nog hadden kunnen overkomen. Achteraf gezien was dat de goede keuze.’

‘Ik heb het meest aantal wedstrijden gereden dit seizoen. Ik ben een crosser. Ik slaag niet graag iets over. Wanneer ik dat toch doe, en ik kijk op tv, dan heb ik spijt dat ik er niet bij ben. Dus rij ik maar mee. Ik ben trouwens nog fris genoeg. Ik denk dat de meeste andere renners zowat aan het einde van hun Latijn zijn. Bij mij sluipt de vermoeidheid er ook een beetje in maar blijkbaar toch iets minder dan bij de concurrentie. Er komen nog drie mooie crossen aan. In Brussel stond ik al eens op het podium, net als vorig jaar in Oostmalle. Ik kan niet zeggen dat die koersen me niet leggen maar deze overwinning kunnen ze me in ieder geval niet meer afpakken. Tijdens de vorige jaren is ook al gebleken dat ik na het WK altijd toch wel nog iets in de benen heb zitten. Voor de twee volgende weekends heb ik – na mijn overwinning van vandaag – nog iets meer ambitie dan anders.’

Edwin MARIËN

Foto’s EM & Ronny MULLENS

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten