• 24/05/2024

348 leerlingen uit zeven Kempense scholen worden ondergedompeld in de EU

TURNHOUT – De komende twee weken worden 348 leerlingen van de derde graad basisonderwijs van zeven Kempense scholen  in provinciaal cultuurhuis de Warande in Turnhout ondergedompeld in de Europese Unie en in de kunst van Nadia Naveau. Tijdens een interactieve sessie doet Europa Direct Provincie Antwerpen op een speelse manier de werking van de Europese Unie uit de doeken. De leerlingen krijgen ook een rondleiding door de tentoonstelling van Nadia Naveau, waar ze de wereld van deze kunstenares beter leren kennen.

Europa Direct Antwerpen trekt het hele schooljaar door de provincie met EUropa Xpert-lessen voor het vijfde en zesde leerjaar basisonderwijs. Deze Europalessen worden dit keer  gegeven in cultuurhuis de Warande. In het eerste deel krijgen de leerlingen inzicht in de geschiedenis en de werking van de Europese Unie. Ze leren onder meer welke impact de Europese wetgeving heeft op hun leven. Onder het motto ‘wat je doet, onthoud je beter’ spelen ze daarna een Europese Ministerraad en een budgetbespreking in het Europees Parlement na. Met een afsluitende Europaquiz testen de jonge EU-experts hun kennis.

Kathleen Helsen (CD&V), gedeputeerde voor Europese Samenwerking: ‘Voor de toekomst van het Europese project is het heel belangrijk dat kinderen en jongeren de impact van de Europese Unie goed kunnen inschatten. Het lijkt immers een ver-van-mijn-bed-show, maar de EU heeft wel degelijk een invloed op ons allemaal. EUropa Xpert vertelt dit op een laagdrempelige en niet belerende manier. Het succes van deze interactieve lessen is zo groot dat de sessies voor scholen ieder jaar weer volgeboekt zijn.’

Voor of na de EUropa Xpert-sessie krijgen de leerlingen een rondleiding door de actuele Warandetentoonstelling BRINGER TOGETHER van kunstenaar Nadia Naveau. Naveau versmelt referenties uit de klassieke oudheid, de barok en/of het modernisme met elementen uit de populaire cultuur en cartoons. Dit resulteert in sculpturen die een verleidelijk spel spelen met vorm, schaal, kleur en uiteenlopende materialen. Tijdens de rondleiding krijgen de leerlingen meer inzicht in de inspiratiebronnen en werkwijzen van de kunstenaar.

Volgende scholen nemen deel (telkens van 10 tot 15 uur): gemeentelijke basisschool Retie (vandaag – zie foto- en morgen), gemeentelijke basisschool De Verrekijker Ravels-Weelde (donderdag 13 januari),  vrije basisschool De Vlinder Baarle-Hertog (donderdag 13 en maandag 17 januari),  Sint-Jan Berchmanscollege Mol (vrijdag 14 en maandag 17 januari),  vrije basisschool Het Kompas Rijkevorsel (dinsdag 18 januari), GO! basisschool Kameleon Turnhout (donderdag 20 januari) en vrije basisschool Heilig Graf Turnhout (vrijdag 21 januari).

Europa Direct provincie Antwerpen is een informatiecentrum over de EU, opgericht door de provincie Antwerpen in samenwerking met de Europese Commissie en FOD Buitenlandse Zaken. Een belangrijke pijler van deze dienst is het aanbod voor scholen met workshops, vormingen en lesmaterialen. In de EU zijn er 400 Europa Direct informatiecentra. Ze beantwoorden vragen en organiseren acties om het Europese bewustzijn aan te wakkeren en burgers te betrekken bij de toekomst van de EU. (EM / Foto Provincie Antwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten