• 24/06/2024

34 Antwerpse straten opgefrist, na 29 jaar opnieuw ‘De Oorlog’ van Peter Benoit

ANTWERPEN – Tijdens de eerste editie van Herfstklaar zorgden buren samen voor een propere straat met opgefriste geveltuintjes, boomvakken en bloembakken.

Het voorbije (verlengde) weekend konden bewoners van district Antwerpen deelnemen aan Herfstklaar. Een moment om samen met de buren de straat te verfraaien. Via het district kregen ze een ondersteuning en was er soep voor alle deelnemers. Femke Meeusen (Groen), districtsschepen voor wijkwerking: ‘Meer dan 30 straten uit ons district namen deel aan dit nieuwe concept dat we vanaf nu in de lente en de herfst aanbieden. Bewoners werken samen aan een aangenamere straat en kunnen de dag afsluiten met een feestje.’

Vanaf donderdag 1 december kunnen bewoners inschrijven voor Lenteklaar. De voorjaarseditie zal plaatsvinden op zaterdag 25 en zondag 26 maart 2023. Bewoners kunnen dan een financiële ondersteuning aanvragen om plantjes aan te kopen en een straatfeestje te organiseren. Info vanaf 1 december op www.districtantwerpen.be en www.beleefjebuurt.be.

Op vrijdag 25 en zaterdag 26 november brengt het Antwerp Symphony Orchestra voor het eerst in bijna 30 jaar De Oorlog van Peter Benoit, een unieke, once in a generation kans om het monumentale werk van de Vlaamse componist mee te maken. Radiozenders Klara en NPO Radio 4 zenden op vrijdag het concert uit vanuit Utrecht.

De Oorlog is ongetwijfeld het grootste werk dat de Vlaamse componist Peter Benoit heeft geschreven. Het magnum opus van de Vlaamse componist is een aangrijpende aanklacht tegen de waanzin van oorlog, en is mede daardoor na bijna 150 jaar nog steeds brandend actueel. Na de wereldpremière in 1873 werd De Oorlog verschillende keren uitgevoerd, maar het werk raakte in de tweede helft van de twintigste eeuw in onbruik. De vorige uitvoering dateert uit 1993, bijna dertig jaar geleden.

Geen wonder, want dit monumentale werk vereist meer dan 250 muzikanten, met maar liefst drie koren (Groot Omroepkoor, Laurens Collegium en Octopus Kamerkoor), een kinderkoor (Waelrant Kinderkoor+), zeven solisten en een 100-koppig orkest. Benoits vuistdikke partituur reikt van strijdvaardige koren en adembenemende orkestuitbarstingen tot beklijvende solo’s en ontroerende scènes. Ruim 150 stemmen zingen tekst van de Vlaamse dichter Jan Van Beers, een aangrijpende aanklacht tegen de waanzin van oorlog. Het concert in Antwerpen is zo goed als uitverkocht, voor het concert in Utrecht zijn er nog enkele plaatsen beschikbaar. Info & tickets via www.antwerpso.be/deoorlog

In het kader van De Oorlog organiseert Antwerp Symphony in samenwerking met Davidsfondsacademie op zaterdag 26 november een verdiepend colloquium. Vanaf 15.30 uur verkennen experts Hedwige Baeck-Schilders, Jan Dewilde en Hannah Aelvoet het leven van Peter Benoit, De Oorlog en het Antwerpse concertleven vanaf de negende eeuw en wordt het boek ‘Koningin Elisabethzaal: 125 jaar klassieke muziek. Van houten kiosk tot gouden zaal’ gepresenteerd. Info: www.antwerpso.be/colloquiumbenoit. (EM / Foto District Antwerpen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten