• 24/07/2024

Portrait of a happy woman decorating her Christmas tree and putting the star on top – holidays concepts

32% van de Vlamingen zegt zich niet aan de regels te gaan houden tijdens Kerst

ANTWERPEN – December staat stilaan voor de deur. Het wordt uiteraard een bijzondere feestmaand.

Slechts een kleine minderheid van de deelnemers aan de Grote Coronastudie zegt tijdens de eindejaarperiode op reis te willen trekken, maar behoorlijk wat mensen zien het niet zitten de eindejaarsfeesten in de eigen bubbel te vieren.  Een beetje verontrustend want niet iedereen laat wellicht het achterste van zijn tong zien.

26 000 mensen namen deel aan de 24ste Grote Coronastudie, een initiatief van UAntwerpen, met medewerking van UHasselt, KU Leuven, ULB en een financieel duwtje van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO).

In de studie werd aan de deelnemers gevraagd of ze er zich aan zouden houden – indien het wordt opgelegd – de feestdagen te vieren met het gezin en één knuffelcontact, een mogelijk scenario.

86 procent zegt dat te zullen doen met sinterklaas. Met oudjaar wil 75 procent zich eraan houden, met kerst 68 procent.

Opvallend: voor kerst zegt 40,8 procent van de jongeren (18-35 jaar) dat ze zich er niet aan zullen houden.

Binnen deze categorie van jongeren doen de studenten het wel opvallend beter, met ‘slechts’ 29,4 procent die zegt de richtlijn niet te zullen volgen.

De grote meerderheid van de deelnemers heeft geen vakantieplannen in de eindejaarperiode.

79,9 procent zegt geen reis te zullen maken, 6,1 procent wil op reis in België, 5,6 procent wil toch naar het buitenland, indien mogelijk. 8,5 procent weet het nog niet.

Vandaag is nog onduidelijk of de winkels in de eindejaarperiode fysiek zullen zijn geopend. Kunnen shoppen in levenden lijve is voor 6,1 procent uitermate belangrijk, voor 9,7 procent zeer belangrijk en voor 22,4 procent redelijk belangrijk.

Vooral mensen die het financieel moeilijker hebben, vinden het belangrijk fysiek te kunnen gaan winkelen. (EM / Foto Pixabay)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten