• 20/04/2024

32 000 toeschouwers voor drie kilometer lange parade van Borgerrio met 400 deelnemers

BORGERHOUT – Borgerrio vierde vandaag ’15 jaar het kleurrijkste festival van ’t stad’. Bekend van zijn parade aan dansers en percussiegroepen uit binnen- en buitenland. Een uniek familiefestival met het beste wat Borgerhout te bieden heeft: een bonte mix van mensen, muziek, dans, sport, spel, straattheater, lekker eten en een uitbundige sfeer. De Turnhoutsebaan, het Laar, het Moorkensplein, de Eliaertsstraat en Drink veranderden in een kleurrijk volksfeest dat geen gelijke kende. Deze vijftiende editie lokte ruim 32 000 bezoekers. Een absoluut record waardoor het een echt volksfeest werd.  

Een stralende zon en uitbundige parade zorgden voor de ultieme tropische sfeer. Om 11 uur  werd het festival al afgetrapt met de befaamde BOHO Braderij op de Turnhoutsebaan. De braderij bood hapjes aan uit alle windstreken dankzij de 148 standjes. Om 15 uur barstte het feest helemaal los met de drie kilometer lange parade over de Turnhoutsebaan. Even kon je je als bezoeker in Rio de Janeiro of Oost-Afrika wanen. De parade telde in totaal 400 deelnemers komende uit Mexico, Burundi, Marokko, Guinea, Nederland, Duitsland, …

Joost Sierens van winkeliersvereniging BoHo2140 en samensteller van de parade: ‘De braderij is ondertussen een vertrouwde wereldreis vol lekkernijen over heel de lengte van de Turnhoutsebaan. Voor de parade hebben we een ultieme selectie gemaakt uit vijftien jaar Borgerrio afgewisseld met zes knallende nieuwkomers. Het werd een aaneenschakeling van lokaal talent samen met verrassende internationale groepen die we andere jaren niet wisten te strikken.

Zoals bijvoorbeeld Banda Tazzmarazz, winnaar van meerdere sambafestivals, die opzwepende drumsessies bracht of Divertimento uit Duitsland met hun prachtige kostuums. Onze vaste waarde ‘The Royal Burundi Drummers’ waren ook nu weer een publiekslieveling, maar Hicham Bilali & Gnawa Black Koyo moesten zeker niet onder doen. Onze Borgerhoutse trots: stadsfanfare ’t Akkoord en majorettenkorps Majoretski toverden een glimlach op ieders gezicht. Wat een prachteditie.Districtsburgemeester Marij Preneel (Groen): ‘Borgerrio is een feest voor alle zintuigen en laat zien waar Borgerhout voor staat. De vele partners, bewoners én bezoekers maken samen Borgerrio. Dat deze unieke samenwerking ook ver buiten onze districtsgrenzen opgemerkt wordt, daar zijn we heel fier op.

Op de Wereldmarkt kon iedereen de culturele rijkdom en diversiteit van lokale verenigingen ontdekken aan de hand van infostandjes, optredens met dans, verhalen en muziek van over de hele wereld. Borgerrio gaf deze editie ook meer ruimte aan gezinnen en kinderen. De speelzone Play-off Plaza verhuisde naar het Laar. Daar konden de jongste bezoekers een mix van originele attracties en sportieve activiteiten uitproberen. Dankzij De Wereld Van Rayaan, een organisatie voor kinderen met een autismespectrumstoornis, werd er voor het eerst een prikkelarm aanbod voorzien op Borgerrio.

Muziekcentrum TRIX liet rapper Freddie Konings een jongerenpodium cureren. Als afsluiter laat Alex Agnew Borgerrio rocken en brengt dj Aso Asin een set aan de Bom Dia Stage en dit tot 23 uur.  Aïssatou Cissé (Vooruit), districtsschepen voor cultuur: ‘De culturele rijkdom die we in Borgerhout hebben, kent met Borgerrio zijn hoogtepunt en het is mooi om zien hoe iedereen samen komt om te feesten en genieten van cultuur en muziek. De programmatie is dan ook de ultieme mix tussen een volksfeest, podiumkansen bieden en gevestigde waarden laten optreden en dat gratis en zo toegankelijk mogelijk voor iedereen.’

Borgerrio had een verkeersvrije zone van 41 519 vierkante meter. De organisatie kon rekenen op 163 vrijwilligers. Er werden 127 afvalcontainers geplaatst en er was 2 000 liter gratis drinkwater. Borgerrio is een samenwerking tussen district Borgerhout, winkeliersvereniging BoHo2140, Trix, Beweging.net Antwerpen, ’ t Werkhuys, De Griffier, FMDO, Bar Bakeliet en nog vele andere lokale partners. (EM / Foto Victoriano MORENO) 

  

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten