30 bewoners nemen hun intrek in nieuwbouw van PVT Schorshaegen


HEIST-OP-DEN-BERG – 30 bewoners van PVT Schorshaegen namen vorige week hun intrek in een nieuwbouw aan de Kerselaarlaan in Heist-op-den-Berg. PVT Schorshaegen heeft twee campussen: in Duffel – met 60 bewoners – en Heist-op-den-Berg. Op die laatste locatie werd de afgelopen maanden hard gewerkt. In de achtertuin van de vorige locatie verrees een nieuwbouw. De infrastructuur draagt de zorgvisie van het PVT. Men deelt het domein met woonzorghuis Ten Kerselaere en Home Marjorie.

Burgemeester Jan Moons (N-VA): ‘Ik ben blij dat PVT Schorshaegen als locatie voor haar nieuwbouw opnieuw voor Heist-op-den-Berg heeft gekozen. Hier wordt sterk ingezet op re-integratie, actief denken en samenwerken. Er was een tijd dat op iemand met psychische of fysische klachten werd neergekeken. Weerbaarheid is een onderdeel van onze maatschappij. Deze instelling staat voor maatschappelijke participatie, activiteiten en deugddoende sociale relaties waarbij menswaardigheid vooropgesteld wordt. Vandaag opent dit gebouw van 1 900 vierkante meter officieel zijn deuren. Bij deze nieuwbouw werd ook aandacht besteed aan logistieke diensten.’

Sylvie De Vuysere, directeur PVT Schorshaegen: ‘Al maanden konden de bewoners van Schorshaegen de totstandkoming van de nieuwbouw volgen. In 2002 trokken wij in bestaande gebouwen, die al dateerden van 1989. Ondanks een renovatie bleef het moeilijk om onze zorgvisie hier helemaal te realiseren. Onze bewoners voelden zich thuis, maar de kamers waren klein en onze mensen wensten meer zelfstandigheid. Deze nieuwbouw oogt compact en modern. Op de bovenste twee verdiepingen bevinden zich de kamers met veel glaspartijen. Het gelijkvloers biedt plaats aan een grote ontspannings- en ontmoetingsruimte waar het licht binnen stroomt. Verder is er plaats voor logistieke diensten en zorgfuncties.’

‘We hebben ernaar gestreefd om de bewoners zoveel mogelijk autonomie te geven. Er zijn voor hen heel veel mogelijkheden in Heist-op-den-Berg om vrijwilligerswerk te doen. Maar velen waagden zich hier niet aan omdat zij dan ’s middags de warme maaltijd misten. Nu heeft iedereen een kitchenette. Bovendien hebben we komaf gemaakt met de tweepersoonskamers. Een eigen bel en brievenbussen geven zelfstandigheid. We hopen dat we er met deze nieuwbouw in slagen om de dromen van onze bewoners te realiseren.’

‘Iedereen is op dezelfde dag verhuisd wat niet evident is. Deze opening is maar een tussenstop. De infrastructuur draagt onze zorgvisie. Twee jaar lang gaat de Brusselse kunstenaar Emilio López-Menchero samen met de creatief therapeuten én bewoners aan de slag. De kunstenaar ondersteunt hen bij het kiezen van onderwerpen en het ontwikkelen van exposities, net als een scenograaf. Elk kwartaal creëren de bewoners kunstobjecten rondom een thema, die ze daarna tentoonstellen in het gebouw. Zo worden de muren, plafonds en vloeren omgetoverd tot een levend schilderij dat continu in beweging is, dankzij de bewoners.’ De bewoners in Heist-op-Berg hebben een langdurige, gestabiliseerde, psychische kwetsbaarheid. Men hoopt hen op termijn te kunnen laten genieten van begeleid of beschut wonen. Wat de bestemming wordt van het oude gebouw is nog niet geweten. Mogelijk wordt het afgebroken.

Edwin MARIËN

Foto Emmaüs


Aanverwante berichten