• 09/10/2024

3 700 leerlingen te gast bij Universiteit Antwerpen voor negende Fusieshow

ANTWERPEN – Vandaag, mogen en maandag organiseert de Universiteit Antwerpen de negende editie van de Fusieshow, voor het eerst gepresenteerd door een vrouwelijke onderzoeker, Caroline Bossuyt (zie foto). 3 700 leerlingen en leerkrachten uit heel Vlaanderen duiken samen met haar en twee andere presentatoren in de wereld van de kernfusie, een alternatieve energiebron die steeds realistischer wordt.

Van De Panne tot Tienen, de zowat 30 scholen die in de grote Aula Fernand Nédée plaatsnemen komen vanuit heel Vlaanderen en zorgen voor zes uitverkochte zalen, goed voor zo’n 3 700 leerkrachten en leerlingen. De negende editie van de Fusieshow is een wervelende voorstelling over kernfusie, het proces waarbij de kernen van verschillende atomen worden samengesmolten en dat als een veelbelovende toekomstige energiebron wordt gezien. Ook de bredere klimaatkwestie komt aan bod.

De show boordevol experimenten wordt tweejaarlijks georganiseerd door het Centrum Nascholing Onderwijs en de faculteiten Wetenschappen en Toegepaste Ingenieurswetenschappen. De Fusieshow is een initiatief van het DIFFER-instituut (Dutch Institute for Fundamental Energy Research) van de Technische Universiteit Eindhoven, en startte in Nederlandse scholen. Op vraag van de Universiteit Antwerpen kwam er een editie in Vlaanderen in 2007. Ondertussen organiseert de universiteit de show volledig zelfstandig.

In 2021 nam voor het eerst eigen talent van de Universiteit Antwerpen de fakkel van DIFFER over om de Fusieshow te presenteren. Dit jaar is daar eindelijk een vrouw bij. De primeur is voor doctoraatsstudente Caroline Bossuyt. Bossuyt: ‘Wat hebben 1903, 1963, 2018 en 2020 gemeen? Het zijn de enige jaren waarin vrouwelijke fysici een Nobelprijs hebben gewonnen. Dat feit is zowel betreurenswaardig als begrijpelijk. Zo waren we in mijn eerste bachelorjaar fysica in 2016 maar met twee vrouwelijke studenten. Het doorbreken van een genderstereotype studiekeuze was dus nog altijd weinig geslaagd. Daarom ben ik extra fier om als eerste vrouwelijke fysicus de Fusieshow te presenteren. Ik wil zo niet alleen kernfusie onder de aandacht brengen, maar ook aantonen dat naast de vele kwaliteiten die aan vrouwen worden toegeschreven, zoals samenwerking, organisatievermogen en taalvaardigheid, vrouwen tout court in staat zijn om op het gebied van exacte wetenschap mee grenzen te verleggen.’

Fysicaprof Nick Schryvers: ‘Uiteraard wil je als organisator een zo divers mogelijk presentatorenteam, zodat je voor leerlingen verschillende rolmodellen naar voren schuift. Maar een wetenschappelijk verantwoorde show presenteren is niet evident. Je hebt er de kennis voor nodig én je moet kunnen entertainen. We waren heel blij toen we in Caroline de beide talenten zagen. Maar uiteraard zijn we even blij met het engagement dat de twee andere presentatoren op zich hebben genomen: Lennart Fernandes, die al twee shows in 2021 presenteerde, en de tweede ‘nieuweling’ Lucas Levrouw, die net als Caroline en Lennart twee shows voor zijn rekening neemt.’

Voor en na de show kunnen de leerlingen wetenschappelijke infostanden en demonstraties ontdekken, waarbij onderzoekers van de Universiteit Antwerpen uitleg geven. Ze kunnen ook aansluiten bij twee keuzeactiviteiten: de Grote Energiequiz of de Energiepitches. Die laatste zijn TED Talk-achtige presentaties over de bredere energieproblematiek, voor het eerst gebracht door onderzoekers van de hele Universiteit Antwerpen. Ook in deze ploeg is er nu meer diversiteit met vrouwelijke en buitenlandse onderzoekers. Denk aan onderwerpen zoals windenergie, warmtenetten, CO2-conversie, batterijloze computers en duurzame e-commerce. De universiteit krijgt voor de organisatie al sinds lange tijd steun van partners zoals SCK-CEN en Agoria. (EM / Foto UAntwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten