• 03/12/2024

3 000 burgers nemen opnieuw deel aan CurieuzeNeuzen van UA Wilrijk

WILRIJK – Na een succesvolle eerste meetcampagne in 2021 wordt vandaag het startsein gegeven voor de tweede meetcampagne van CurieuzeNeuzen in de Tuin: 3 000 burgerwetenschappers plaatsen opnieuw een slimme gazondolk in hun tuin. Tot en met zaterdag 1 oktober wordt in heel Vlaanderen de hitte en droogte in kaart gebracht.

Mede door de grote regenval van 2021 leverde de vorige meetcampagne van het grootste burgeronderzoek naar hitte en droogte in Vlaanderen een unieke en zeer waardevolle dataset op. Dankzij de slimme gazondolk werd op 5 000 locaties in kaart gebracht hoe onze tuinen, speelplaatsen en parken werken als spons voor het gevallen hemelwater. Maar door de grote hoeveelheid water bleven er ook nog een aantal onderzoeksvragen onbeantwoord. De gazondolk maakt daarom dit jaar een comeback in de tuinen. Van de 5 000 deelnemers in 2021 tekenden 3 000 deelnemers terug in voor het vervolgonderzoek, waaronder 2 596 families en 195 scholen.

Jonas Lembrechts, bioloog en Curieuze-Neuzen-wetenschapper aan UAntwerpen Campus Drie Eiken in Wilrijk: ‘Door de gazondolk terug op zijn oude plaats in ieders grasveld te installeren, kunnen we de twee meetperiodes goed met elkaar vergelijken. Wordt het een droge zomer, dan hebben we interessant vergelijkingsmateriaal tussen een nat en een droog jaar. Dan kunnen we gaan kijken wat het effect van een warme periode op onze tuinen is, tegenover eentje met veel regenval. In het geval van een tweede natte zomer, gaan we in nog meer detail kunnen kijken naar de manier waarop onze tuinen die regen ‘sponsen’.’

Net als in 2021 zet CurieuzeNeuzen in de Tuin de metingen ook in natuurgebieden en op landbouwakkers voort. Daar waar de metingen in natuurgebieden in 2021 exclusief in de provincie Antwerpen plaatsvonden, wordt voor de meetlocaties dit jaar samen met Natuurpunt over de provinciegrenzen heen gekeken. Er wordt gemeten in zestien natuurgebieden gelegen rondom acht Vlaamse steden om verder te onderzoeken hoe ver het effect van deze gebieden als ‘natuurlijke airco’s’ draagt. De metingen op landbouwakkers krijgen ook dit jaar een vervolg in samenwerking met VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek). De focus ligt terug op aardappelvelden, een iconisch gewas voor de Vlaamse landbouw én gevoelig aan droogte. In het totaal wordt gemeten met 3 400 sensoren.

Deelnemers kijken ook deze meetperiode mee met de gegevens uit eigen tuin via hun persoonlijke interactieve dashboard. Via het Internet of Things-netwerk van Orange Belgium verstuurt de gazondolk elke 24 uur de temperatuur- en bodemvochtdata door naar de database van de onderzoekers van de Universiteit Antwerpen. Van daaruit worden de data doorgestuurd naar de dashboards van de deelnemers, die zo live meekijken naar de gegevens uit hun eigen achtertuin. In december ontvangen de deelnemers opnieuw een uitgebreid Tuinrapport, met daarin een analyse van de data van hun meetpunt en de belangrijkste bevindingen van het onderzoek. De Standaard staat het komend halfjaar opnieuw in voor uitgebreide inhoudelijke dossiers, boordevol analyses en informatie over het onderzoek. Je leest mee in de app DS Nieuws en via www.standaard.be/curieuzeneuzen waar je ook in 2022 de interactieve stippenkaarten met de meetgegevens van alle meetpunten terugvindt. (EM / Foto UAntwerpen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten