• 18/07/2024

2de zege voor Evenepoel op 3 dagen tijd, Antwerpenaar Van der Sande derde

BRUSSEL – Donderdag was hij al de beste in de Druivenkoers, vandaag kon niemand Remco Evenepoel van de zege houden in de Brussels Cycling Classic, met vertrek aan het Jubelpark en aankomst voor het Koning Boudewijnstadion.

Het nieuwe parcours – met twee keer de Muur, Bosberg en Congoberg – zorgde voor een pak meer animo dan de voorbije jaren.  Op twintig kilometer van de finish kozen vijf van de zeven leiders de verkeerde richting. Campenaerts, Gilbert, Van der Sande, Hirschi en McNulty draaiden in Gaasbeek, in het zog van een motard, naar rechts. Alleen Evenepoel en De Gendt namen de goede kant van het obstakel. Op elf kilometer van de aankomst liet Evenepoel De Gendt in de steek om te winnen met 50 seconden voorsprong. Tosh Van der Sande werd derde op 2’14”.

Evenepoel: ‘Een overwinning is een overwinning. De manier waarop je die behaalt, speelt geen rol. Ik ben uiteraard blij om in mijn streek te kunnen winnen. Deze koers was veel zwaarder dan die van donderdag in Overijse. Het verbaast me dat 75 procent van de renners de verkeerde kant op reden. Ik wist de weg en vind dit heel bizar. Je moet nu eenmaal het parcours kennen. Iedereen heeft dat toch op zijn fietscomputer. Ik aarzelde heel even maar eigenlijk hoefde dat niet. Ik zag rechts auto’s geparkeerd staan en bovendien hadden ze me vanuit de ploegwagen drie keer verwittigd. Trouwens, ik wist dat ons nog een kasseistrook wachtte en dat je daar langs rechts nooit komt. Dat we niet wachten is misschien niet mooi maar toch begrijpelijk? Dit is geen nieuwelingenkoers waar alles tot in de details moet uitgelegd worden. Wij zijn toch profs. Jammer voor de organisatoren en het koersverloop al had ik wel de indruk dat iedereen zijn beste krachten verspeeld had. Uiteindelijk kwam ik met Aimé voorop en op de hellende Ninoofsesteenweg waagde ik mijn kans.’

‘Makkelijk ging het niet want ik had wind op kop. Na 200 kilometer koers krijg je het wel moeilijk. Toen ik in Schepdaal voorbij mijn eigen supporters mocht rijden, had ik wel pijn in de benen. Het is prachtig dat een mooie koers als deze een passage heeft in ‘mijn’ gemeente. Toen we nog met zijn zevenen voorin reden voerde Victor (Campenaerts) de forcing. Hij wou wegrijden maar dat had weinig zin. De samenwerking verliep goed.’

Uiteraard werd opnieuw gepolst naar een selectie voor het WK. ‘Ik heb het parcours nog eens goed bekeken. Tot in Overijse lijkt het op mijn lijf geschreven maar in Leuven is het niks dan draaien en keren. Als de bondscoach vindt dat ik me beter concentreer op de tijdrit dan leg ik me daar bij neer. Ik zal niet slecht gezind zijn indien ik niet word geselecteerd voor de wegrit. Sven Vanthourenhout heeft al eerder gezegd dat Wout (Van Aert) zijn enige kopman is. Dan zal hij wel anderen hebben zeker om in zijn dienst te rijden? Ik start maandag in de Benelux Tour als voorbereiding op het EK. Ben ik er niet bij op het WK dan concentreer ik me volledig op de Ronde van Lombardije.’

Van der Sande: ‘Tja, die wegvergissing. De motord van de televisie draaide naar rechts en ook de pijlen wezen naar rechts. Maar goed, als renners moeten we het parcours kennen. Het klopt dat dit op mijn computer staat maar je kijkt daar niet constant op. Nu, eerlijk? Ik zou ook doorgereden hebben hoor. Het was een mooi, selectief parcours. De beste renners reden voorin.’

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten