• 19/05/2024

250 kindjes met kanker en hun familie worden zondag verwend in Planckendael

MECHELEN – Nu zondag 1 oktober werken Stichting tegen Kanker, vzw Nationale Kinderkankerdag, ZOO Planckendael en een massa vrijwilligers samen om jonge kankerpatiënten en hun familie een zorgeloos dagje ontspanning aan te bieden. De 28ste editie van de Nationale Kinderkankerdag vindt zoals steeds plaats in ZOO Planckendael en heeft als thema ‘Magisch Circus’. Er worden die dag 250 kinderen met hun families verwacht.

De Bellemadam uit Mechelen, de Dansmariekes, het Prinsenpaar en het Jeugdprinsenpaar van de Mechelse Stadscarnavalgilde De Manenblussers, verwelkomen de kinderen en hun familie aan de ingang samen met enkele clowns. Verder vind je op de familieweide muzikale animatie en een aantal springkastelen.

Er worden ook workshops circusinitiatie georganiseerd, zodat de kinderen straks zelf echte circusartiesten worden. Ook een bezoek aan ZOO Planckendael zelf is de hele dag mogelijk. ‘Clowns’ entertainen de kinderen met hun grappen en grollen in een magische slotshow en sluiten de dag af met een ballonfiguur voor elk kind.

Kanker zet heel wat druk op de kinderen en hun familie. De Nationale Kinderkankerdag wil die druk wat verlichten. Een gezin dat zich normaal gezien moet organiseren in functie van het zieke kind, kan zondag een gezellige en fijne dag doorbrengen in een betoverend kader. Iedereen krijgt bovendien de gelegenheid om mensen te ontmoeten die dezelfde moeilijkheden doormaken. De vorige jaren was de Nationale Kinderkankerdag steeds een groot succes.

Nancy Verlinden, die dit jaar de fakkel overneemt van Karel Verbist als voorzitter van de vzw Nationale Kinderkankerdag: ‘Als een kind ziek wordt, wordt heel het gezin ziek. Het zieke kind wordt de focus binnen het gezin en door deze dag laten we het hele gezin even genieten zonder zorgen.’

Vanuit hun ervaring rond kanker weten Stichting tegen Kanker en de vzw Nationale Kinderkankerdag dat een dagje ontsnappen uit de routine voor de jonge patiënten en hun omgeving een hele verademing is.

Om alles in de beste omstandigheden te laten verlopen, zijn de verplegers van de kinderoncologische verzorgingscentra van de partij. Er is ook een centrale hulppost ter plaatse, maar de medische omkadering wordt bewust discreet gehouden zodat de kinderen enkel aan hun plezier hoeven te denken.

De drie partners werken al 28 jaar samen om van deze dag een groot succes te maken. De mooie dag is enkel mogelijk dankzij het vertrouwen en de medewerking van de grote kinderoncologische centra van ons land, de steun van talrijke partners en sponsors en de toewijding van een groot aantal vrijwilligers.

ZOO Planckendael is perfect geschikt voor deze gelegenheid omdat het dierenpark een groot aantal jonge Belgische kankerpatiënten van wie de gezondheidstoestand het toelaat, kan verwelkomen.

Gelukkig is kanker bij kinderen onder de vijftien jaar eerder zeldzaam . Zij vormen minder dan één procent van alle kankers. In 2021 werden 335 nieuwe casussen geregistreerd bij kinderen tussen nul en veertien jaar. De meest frequente zijn leukemieën, lymfomen en tumoren van het centraal zenuwstelsel. Zij vormen samen meer dan de helft van alle kankers bij kinderen. De voorbije 40 jaar is het genezingscijfer opvallend verbeterd. Gemiddeld geneest 80 procent van alle kinderen met kanker, tegenover minder dan 50 procent voor de jaren 70. Dat is hoopgevend. (EM / Foto Stichting tegen Kanker)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten