• 16/07/2024

25 speelstraten tijdens zomervakantie

MECHELEN – Ook deze zomer zijn de Mechelse straten van de kinderen. Met 25 speelstraten – dat zijn er 4 meer dan vorig jaar – zit buiten spelen in de lift. “Spelende kinderen in het straatbeeld zijn een goede barometer voor de sociale cohesie, leefbaarheid en kindvriendelijkheid van een wijk of stad.”

Kinderen en ouders van 25 Mechelse straten dienden hun kandidatuur in van speelstraat voor de zomer van 2024. “We halen daarmee opnieuw het hoge aantal van net na corona, toen de knaldrang groot was”, vertelt Jeugdschepen Abdrahman Labsir. “Misschien heeft dat te maken met het natte voorjaar, waar ook onze buitenspeeldag onder te lijden had. Kinderen zijn creatief en vinden binnen ook manieren om zich te amuseren, maar buiten spelen is toch onvervangbaar. We hopen hier allemaal op een mooie zomer waar we buiten kunnen samen zijn. Dat geldt evenzeer voor alle ouders.”

De speelstraten worden in de periode van 29 juni tot en met t.e.m. 1 september volledig of deels afgesloten voor alle doorgaand verkeer, tussen 10u en 20u. De looptijd van een specifieke speelstraat hangt af van de indiening. Als bewoner mag je met de wagen in de straat, maar aan wandeltempo. Kinderen baas, dus.

“Spelende kinderen in het straatbeeld zijn een goede barometer voor de sociale cohesie, de leefbaarheid en kindvriendelijkheid van een wijk of stad”, zegt schepen Labsir. “Als bewoner of passant geeft het je ook een uitnodigend, veilig en zomers gevoel. Je hebt ook een straatbreed draagvlak nodig om een speelstraat te kunnen organiseren. Dat draagvlak maakt dat ouders met veel plezier hun verantwoordelijkheid opnemen en er voldoende peters en meters zijn om een oogje in ’t zeil te houden. Ook de wijkteams van de politie doen sporadisch een ronde langs de verschillende wijken.”

In de volgende straten kunnen kinderen naar hartenlust spelen:

Berkenhofstraat
Borchtstraat
Davidstorenstraat
Guldendal
Heisegemstraat
Hogeblokstraat
Jeanne Hellemansstraat
Kattenbleekstraat
Kleine Nieuwendijkstraat
Kleine Rozendaalveld
Kleine Bareelstraat
Lemmensstraat
Lindestraat
Lorkstraat
Moestuinstraat
Neerweg
Paardenstraatje
Pareipoelstraat
Pastinaakhof
Pennepoelstraat
Schouwbroekstraat
’t Leitje
Vennecourtlaan
Vredestraat
Warmoesstraat

Helaas, voor deze zomer kan je geen speelstraat meer indienen. Nog even wachten dus tot paasvakantie 2025. Speelstraat of niet: er zijn nog een heleboel andere dingen te beleven in onze stad tijdens de zomervakantie. Check zeker de website.

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten