• 16/09/2024

2,4 miljoen Vlaamse steun om van Heilig Hartkerk een cultuurhuis te maken

MECHELEN – Tijdens de lockdown werd duidelijk dat de wijk Heihoek in Mechelen nood heeft aan meer groen en gedeelde ruimte. Om daaraan tegemoet te komen, wordt de Heilig Hartkerk die zich in het hart van de wijk bevindt omgevormd tot een open cultuurhuis. Daarvoor kan de stad rekenen op 2.4 miljoen Vlaamse steun. Bart Somers (Open Vld, zie foto), Vlaams minister voor Binnenlands Verkeer: ‘De Heilig Hartkerk is Mechels erfgoed. Door er een plek van ontmoeting van te maken, geven we het terug aan de inwoners van de wijk.’

De Heilig Hartkerk staat enkele jaren leeg. De kerk is ongewijd, donker en onbruikbaar geworden. Tegelijk snakt de buurt rondom de kerk naar groen en ontmoetingsruimte. De Heilig Hartkerk wordt een open gebouw waar buurtbewoners langs beide zijden binnen zullen kunnen wandelen. Ook de pastorij en de omliggende straten worden aangepakt.  De drijfveer om van de site een ontmoetingsplek te maken, wordt ook doorgetrokken in de werking. Zo zullen buurtbewoners en lokale verenigingen het beheer in handen krijgen. Er wordt een participatietraject opgezet met jongeren om het tienerweefsel in de buurt te versterken. En het gebouw zelf zal opgedeeld kunnen worden in verschillende modules of bubbels die gemeenschapswerking mogelijk maken. De rode draad doorheen dit alles is cultuur. De Heilig Hartkerk wordt een plek gericht op kunst en creatief talent.

Naast de Heilig Hartkerk komt er een publieke tuin. En in de omliggende straten wordt werk gemaakt van ontharding, tegeltuinen en slingerplanten om te komen tot een heus verticaal park. Tegelijk wordt de keuze gemaakt voor zachte mobiliteit. Het zal de leefbaarheid van de Heihoek wijk enkel verhogen en er nog een aangenamere plek van maken om te wonen. Somers: ‘We geven met dit project een boost aan de hele buurt. Met minder verkeer. Met meer groen. Meer plaats voor ontmoeting. Met een Heilig Hartkerk die opnieuw in handen komt van de buurtbewoners. Een open cultuurhuis dat een trekpleister zal worden voor de wijk en bij uitbreiding de hele stad. Een nog veel aangenamere en leefbare buurt worden voor haar inwoners, jong en oud. Een groene toegangspoort tot het historisch centrum.’

Twee Mechelse appartementsgebouwen werden geselecteerd voor het project ‘Ruimte voor energie langs de Mechelse Vesten’. Dit kadert binnen het ruimere project ‘Klimaatwijken’ waarin de steden Mechelen, Kortrijk en Leuven onderzoek voeren naar energietransitie, kernversterking en verdichting in de stad. De kennis en ervaring wordt uitgewisseld met andere lokale besturen en actoren.

Marina De Bie (Groen), schepen van klimaat en energie: ‘Verenigingen van Mede-eigenaars (VME’s) konden zich via de syndicus als kandidaat voor dit project opgeven, zo zijn we zeker dat er bereidheid is om duurzame investeringen te doen. We hebben binnen het project ook zelf een inventarisatie gedaan van appartementen langs de Vesten, zo konden we van de kandidaten beter inschatten hoe representatief deze zijn voor de andere gebouwen in onze stad. Twaalf gebouwen waren kandidaat om deel te nemen. Na een plaatsbezoek en gesprekken met de VME’s en syndici werden twee kandidaten weerhouden: Olivetenvest 37 en Koningin Astridlaan 159-161. Met hen wordt nu het verdere traject opgestart. Nadien zullen we een aangepaste ondersteuning uitwerken voor appartementsgebouwen waarvoor een energetische renovatie wordt opgestart.’ (EM)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten