24 horecazaken serveren het nieuw streekgerecht Den Burger van Schoten

 24 horecazaken serveren het nieuw streekgerecht Den Burger van Schoten

SCHOTEN  – De gemeente Schoten is een streekgerecht rijker. Vanaf donderdag vind je in 24 horecazaken ‘Den Burger van Schoten’, een hamburger gecreëerd voor en door Schotenaren. Den Burger wordt op smaak gebracht met kaas, saus, kruidenmix en filet d’anvers en geserveerd met kroketjes.

Burgemeester Maarten De Veuster (N-VA): ‘Vandaag nemen we op vele vlakken een nieuwe start. Er is perspectief. De coronacijfers in Schoten zijn goed. We lanceren hier bovendien  een nieuw Schotens product. Onze gemeente heeft schitterende horecazaken en –personeel. Na lang brainstormen is Den Burger geboren.’ Véronique d’Exelle (N-VA), schepen van Lokale Economie: ‘Vanaf 1 juli staat  dit gerecht op de kaart van verschillende zaken. Al sinds begin 2020 waren wij op zoek naar een product om Schoten  in de kijker te zetten. Het idee van Den Burger was ontstaan. Al 24 horecazaken hebben beloofd om het gerecht op hun kaart te zetten. Je vindt ze op www.schoten.be/denburgervanschoten.’

Charlotte Klima (N-VA), schepen voor Toerisme: ‘Lokale economie en toerisme hebben hier de krachten gebundeld. Met onze burger sluiten wij perfect aan bij het toeristisch plan van de Kempen. We hebben Den Burger van Schoten gekoppeld aan de plaatsen waar hij vandaan komt. We breiden ons wandel- en fietsnetwerk voortdurend uit. Onze zomerbrochure – die je vindt aan de balie bij de dienst vrije tijd, in de bib en digitaal – geeft een overzicht van de toeristische mogelijkheden in onze gemeente. Na het eten van Den Burger ben je misschien toe aan wat beweging. Daarvoor hebben we een fietsroute uitgetekend die je leidt langs de vijf bedrijven die hebben bijgedragen aan deze Burger.’

De vijf Schotense producenten die zorgden voor de ingrediënten zijn Evlier, De Kaaspoort, Vleeswaren L. Michielssen, Manna en Altoni-Kelderman. Evlier is een op-en-top  familiebedrijf, dat in 1947 van start ging in een bescheiden Schotense garagebox en  waarvan het selderzout erkend werd als streekproduct. De Kaaspoort – al 65 jaar oud – verhuisde vorig jaar van Merksem naar Schoten en zorgt voor de geitenkaas op de burger.

Manna is de bekendste sauzenfabrikant van het land die al 85 jaar actief is in de gemeente. Zij leveren de truffelmayonnaise voor Den Burger. Altoni-Kelderman werd opgericht in 1975 en telt vandaag 65 vaste medewerkers. Ze staan bekend voor hun artisanale kroketten en puree. Louis-Philippe Michielsen van de gelijknamige vleeswaren: ‘Den Burger is een mooi voorbeeld van samenwerking en verbondenheid. Het is het verhaal van wilde dromen en passie. Wij produceren Filet d’Anvers. We doen dat al 100 jaar op een duurzame manier.  We zagen het als een boeiende uitdaging om er een sensationele burger van te maken. Onze familieonderneming is sinds 2007 in Schoten gevestigd. Den Burger van Schoten is voor ons geslaagd wanneer mensen hem ervaren als een nieuw product en hem zodanig lekker vinden dat ze er automatisch beginnen naar te vragen.’

Sterrenchef en Schotenaar Wouter Van der Vieren ging met de ingrediënten aan de slag met een 100 procent lokale culinaire creatie als resultaat. Elke zaak mag zelf bepalen hoeveel Den Burger er kost. De afgesproken richtprijs is 17,50 euro. Het product werd al meteen door VLAM (het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) bij de ‘Lekker van bij ons’-recepten geplaatst.

Edwin MARIËN

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten