225 mensen raakten gewond bij ongevallen in PZ Geel-Laakdal-Meerhout
GEEL – In 2021 stelde de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout 163 verkeersongevallen met lichamelijk letsel vast, één van de laagste cijfers ooit. Enkel in 2016 en 2020 waren er minder verkeersongevallen. 225 mensen raakten gewond. Jammer genoeg gebeurden er vier dodelijke ongevallen.
Het aantal ongevallen met lichamelijk letsel steeg met achttien procent ten opzichte van 2020, het aantal slachtoffers met 23 procent. Bij de zwaargewonden stelde de politiezone een stijging vast van 22 procent naar 28. 43 procent van de verkeersslachtoffers in 2021 waren kwetsbare weggebruikers. In 2020 was dit nog 51 procent. 76 personen van deze groep werden lichtgewond, twintig slachtoffers werden zwaargewond en één motorrijder overleefde het ongeval niet. De grootste groep kwetsbare verkeersslachtoffers waren fietsers (74 procent). De helft van de motorrijders werd zwaargewond, één motorrijder kwam om het leven. Dertien verkeersongevallen met gewonden werden veroorzaakt door dronken personen. 77 procent waren mannen. 66 procent was tussen de 30 en 50 jaar.
In 2021 stelde de politiezone 50 932 verkeersinbreuken vast, een daling met zeventien procent. 90 procent van de inbreuken zijn snelheidsovertredingen. Iets meer dan 32 500 bestuurders reden te snel op een trajectcontrole. Vier procent van de gecontroleerde bestuurders had teveel gedronken om een voertuig te besturen. 60 rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken. 42 bestuurders waren onder invloed van drugs. 57 personen kregen een boete omdat ze al rijdend aan het gsm-en waren. 503 personen kregen een boete voor foutief parkeren of stilstaan. De politiezone schreef 163 bekeuringen uit omdat men niet in orde was met de technische keuring. 125 boetes werden uitgeschreven voor het niet-dragen van de veiligheidsgordel en/of foutief gebruik van een kinderzitje.
Vorige week vond er op het kruispunt Winkelom (N126) & Seppendijk in Geel een wegverzakking plaats. Na verder onderzoek van de riolering blijkt dat een plaatselijke herstelling niet mogelijk is. Aquafin moet de rioolinspectieputten ter hoogte van het kruispunt volledig vervangen. Daarna kan de aannemer starten met het herstel van de wegenis. Deze werken duren in totaal vermoedelijk vier maanden.
Winkelom blijft de komende vier maanden afgesloten voor het verkeer van aan de Westelijke Ring (R14) tot aan het kruispunt met de Tessenderloseweg en Wildersdijk. De volgende verkeersmaatregelen zijn van kracht: voor het doorgaand en zwaar verkeer (+3,5 ton) richting het bedrijventerrein in Winkelom is een omleiding voorzien: komende van de E313 neem je afrit 24 en volg je de wegomleidingsborden via Winkelomseheide, komende van Turnhout volg je de wegomleidingsborden via Westelijke Ring (R14) – Koning-Albertstraat – Amocolaan.
Plaatselijk verkeer kan via Koning-Albertstraat, Haneveld, Wilders en Wildersedijk rijden. De verkeersmaatregelen voor Seppendijk blijven ongewijzigd. De straat Seppendijk werd langs beide zijden van het kruispunt volledig afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Bewoners kunnen via de andere zijde Seppendijk binnenrijden. Voor de fietsers is er een omleiding via Winkelom (oude gedeelte) en Westelijke Ring. De omleiding voor de bussen van De Lijn loopt via Diestseweg, R14 Ring, Koning-Albertstraat, Haneveld, Wilders, Wildersedijk en Tessenderloseweg. Meer info: www.delijn.be. (EM / Foto Stad Geel )