• 09/12/2024

22 molens uit onze provincie zijn gratis te bezoeken tijdens molenzondag

BOECHOUT – Tijdens de provinciale molenzondag op 29 augustus (van 10 tot 18 uur) zijn 22 molens gratis te bezoeken.  Het gaat om de molens van Antwerpen Linkeroever, Lillo, Aartselaar, Arendonk, Balen, Boechout, Essen, Geel, Gierle, Heist-op-den-Berg, Hoogstraten, Malle, Meerhout, Mol, Olen, Oelegem, Ravels, Retie, Rijkevorsel, Pulderbos, Tongerlo en Weelde. De exacte locaties vind je via https://www.levendemolens.be.

Onze provincie telt acht watermolens, 28 windmolens en één rosmolen. Het merendeel van de Antwerpse molens is maalvaardig. Slechts twee watermolens werken nog met een beroepsmolenaar. Overal elders staan vrijwillige molenaars in voor de goede werking en het onderhoud. Dankzij de vrijwillige molenaars zie je dit erfgoed in volle werking. Molens zijn mooi, maar ook kwetsbaar onroerend erfgoed. Deze historische molens moeten regelmatig draaien. Want een molen die stilstaat, is sneller vatbaar voor verval of aan restauratie toe. Daarom werkt de provincie Antwerpen actief samen met de molenaars aan het behoud en beheer, zodat deze monumenten ook na restauratie in goede vorm blijven. Het windmolenerfgoed is – mede dankzij inspanningen van erfgoedverenigingen zoals Levende Molens – vrij volledig in kaart gebracht. De erfgoedwaarde is niet alleen onlosmakelijk verbonden met de maal- of draaivaardigheid van de molen. Er is ook een sterke wisselwerking met het omliggende molenlandschap.

Een maalvaardige molen verhoogt niet alleen de belevingswaarde voor de molen, maar kan een bloeiende lokale erfgoedwerking stimuleren. De meeste molens worden bediend door vrijwillige molenaars, aangesloten bij Levende Molens vzw. De provincie ondersteunt de werking van deze koepelvereniging en rekent op de actieve inbreng van Monumentenwacht. Om de vzw Levende Molens in haar koepelwerking voor het molenerfgoed in de provincie Antwerpen meer perspectief te bieden en initiatieven op langere termijn te ontplooien, werd een officiële meerjarige samenwerkingsovereenkomst met de provincie Antwerpen en Levende Molens vzw-werkgroep Kempen-Antwerpen afgesloten, voor de periode 2021-2025, gekoppeld aan een jaarlijkse werkingssubsidie van 10 000 euro.

Een deel van de provinciale subsidie werd het afgelopen jaar besteed aan de ontwikkeling van éénvormige, kwalitatieve, infoborden voor installatie aan de molens, om de zichtbaarheid te bevorderen en de molens nog toegankelijker te maken. Het eerste infobord werd vandaag plechtig ingehuldigd door Luk Lemmens (N-VA), gedeputeerde voor Erfgoed en voorzitter van Monumentenwacht Vlaanderen aan ‘den Steenen Molen’ in Boechout.

Lemmens: ‘De inzet van de vrijwillige molenaars blijft enorm belangrijk. In het laatste jaar van minimale of onbestaande mogelijkheden tot publieksontsluiting, waakten zij er samen met Levende Molens vzw over om de molens regelmatig te laten draaien, het nodige onderhoud uit te voeren en molenproblemen en restauraties op een twintigtal molens verder te begeleiden. Ik ben heel blij met de plaatsing van deze fraaie infoborden aan de molens, die jong en oud uitnodigen het rijke molenerfgoed in al haar glorie en in alle seizoenen te komen bewonderen.’ Levende Molens vzw organiseert vanaf het najaar 2021-2022 voor de 22ste maal een molenaarscursus om vrijwillige molenaars aan te trekken (tien volledige lesdagen met combinatie van theorie- en praktijklessen). Meer info: www.levendemolens.be. (EM / Op de foto ‘De Molen van ’t Veld in Geel – cc Kristof Donné)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten