• 20/06/2024

218 Antwerpse kinderen met verstandelijke beperking vinden plaats in nieuwe school

ANTWERPEN –1 september opende Leerexpert Capitan een nieuwe stedelijke school voor buitengewoon onderwijs. Vandaag werd deze ceremonieel geopend met een scheepsdoop door Jinnih Beels( Vooruit), meter van de school en schepen van Onderwijs.

Elske Van Rompu, codirecteur: ‘Een zestal maanden geleden zijn ze begonnen deze school te bouwen en momenteel is hij al in werking. Om dit te realiseren heeft iedereen meer dan zijn job gedaan. De kuisvrouwen hebben mee de basketpalen geïnstalleerd de mensen van administratie hebben kasten ineengestoken en wij hebben op twee dagen alle klassen moeten inrichten. Iedereens inzet voor dit project is inspirerend.’

Op minder dan zes maanden werden er 305 containers geplaatst door aannemer Jan Snel en arQ architectenstudio. De school is volledig uitgerust met speeltuinen, sporthal en elk lokaal heeft een eigen minituin waarin de kinderen in kleine groep kunnen spelen zodat ze niet overprikkeld geraken. Momenteel is er plaats voor 148 leerlingen, maar deze capaciteit zal geleidelijk worden opgetrokken tot 218 leerlingen.

Beels: ‘Iedereen dacht dat het project op zo’n korte tijd realiseren een mission impossible was, maar toch staan we hier. Iedereen heeft zich hier uit de naad gewerkt. De stad investeerde hiervoor 6,7 miljoen euro, want iedereen met een mentale beperking of autismespectrumstoornis verdient kwalitatief onderwijs. Dit is een mooi bewijs dat samenwerken, los van bevoegdheidsniveau en ideologie, het verschil kan maken voor onze stad en onze kinderen.’

Bij een nieuwe school met nieuwe leerkrachten hoort ook een nieuwe manier van onderwijs. De klassen worden niet ingedeeld op leeftijd of niveau. De groepen waarin de kinderen terecht komen hangt af van wat het kind kan en nog kan leren. Zo leren ze beter communiceren en samenwerken. Ook kunnen de leerkrachten hierdoor beter aan de slag met gemeenschappelijke talenten en mogelijkheden. Een groep bestaat uit zestien tot 18 achttien die les krijgen van drie tot  vier co-teachers.

Caro STORMS

Foto Andreas VAN ESBROECK)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten