21 Antwerpse gemeenten ondertekenen het Burgemeestersconvenant 2030
BOECHOUT – Gisteren ondertekenden Boechout, Boom, Borsbeek, Edegem, Essen, Hove, Kalmthout, Kapellen, Kontich, Lint, Mortsel (op de foto burgemeester Erik Broeckx- N-VA) , Niel, Ranst, Rumst, Schelle, Schilde, Stabroek, Wijnegem, Wommelgem, Wuustwezel en Zandhoven plechtig het Burgemeestersconvenant 2030. Hiermee formaliseren ze hun engagement en duurzame ambities.
In de rol als deskundige partner van de lokale besturen, gaat IGEAN in samenwerking met provincie Antwerpen, vanaf 2021 aan de slag om klimaatplannen uit te werken en vorm te geven. Zes andere gemeenten onderschreven dit convenant al eerder.
Het energie- en klimaatbeleid op lokaal niveau wint aan belang. Gemeenten engageren zich om het verschil te maken met een gericht en langlopend beleid dat aansluit bij de internationale doelstellingen op het vlak van energie en klimaat. In dit kader ontstond het Burgemeestersconvenant, een initiatief van de Europese commissie dat zich rechtstreeks richt naar lokale overheden. De campagne richt zich op een verlaging van de CO2-uitstoot op het hele grondgebied, het verhogen van de klimaatbestendigheid en op duurzame en veilige energie voor iedereen.
Boechout is dus één van 21 gemeenten die zich engageerden. Schepen voor klimaat Kris Swaegers (Groen): ‘Klimaat begint meer en meer de politieke agenda te bepalen, zowel op internationaal, nationaal als gemeentelijk niveau. Het is evident dat acties die worden ondernomen of engagementen die worden aangegaan binnen een grotere groep van gemeentes, meer impact zullen hebben dan wat een gemeente op lokaal vlak organiseert. Als schepen van klimaat juich ik de samenwerking toe.’
Burgemeester Koen T’Sijen (PRO Boechout & Vremde): ‘In onze beleidsnota geven we al veel aandacht aan klimaat, groene energie, duurzame ontwikkelingen in mobiliteit enzovoort. We gaan de komende twee jaar werken aan een energie- en klimaatactieplan met Igean en de provincie Antwerpen. Het is onze ambitie om de uitstoot van CO2 op het grondgebied met tenminste 40 procent te verminderen. We werken momenteel onder meer volop projecten uit om gronden te herbebossen, meer in te zetten op deelmobiliteit en de kwaliteit van woningen te verbeteren. We namen ook al de beslissing om de openbare verlichting te verledden.’
Rik Frans, voorzitter IGEAN-dienstverlening: ‘Vandaag engageren we ons voor het nieuwe burgemeestersconvenant in een wereld die we ons een jaar geleden niet hadden kunnen voorstellen. Denken we in 2030 hetzelfde? Hoe zal klimaatverandering onze wereld hertekenen? Vandaag geven nog eens 21 gemeenten aan dat ze inspanningen willen doen om samen de klimaatverandering binnen de perken te houden. En om de wereld op een positieve manier te hertekenen: gezonder, energieker en groener. Een mooi toekomstbeeld dus.’ Naast Rik Frans en de gedeputeerde voor milieu en natuur van provincie Antwerpen, Jan De Haes (N-VA), vertelden de burgemeesters van Wuustwezel, Rumst en Edegem hoe zij het klimaatbeleid vorm geven in hun gemeente. Tot slot kwam klimaatexpert Pieter Boussemaere aan het woord, met gerichte klimaatacties die zeker op de agenda van de gemeenten passen. Bekijk het event op https://milieuenveiligheid.igean.be/uw%20klimaatactieplan/3625/default.aspx?id=475. (EM / Foto IGEAN)