• 11/12/2023

2 academies, 3 koren en 11 Kempische fanfares brengen gratis festival in Herentals

HERENTALS – Hoe klinken meer dan 700 hartslagen? Dat kom je te weten op Hartslag, het festival van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans en de Stedelijke Academie voor Beeldende kunst uit Herentals, dat begin mei op de Grote Markt plaatsvindt. Het wordt de eerste keer dat honderden leerlingen en leerkrachten in samenwerking met vijftien koren, orkesten en harmonieën uit de streek op zo’n grootschalige manier uitpakken met concerten en voorstellingen.

Jan Michielsen (CD&V), schepen voor cultuur: ‘Op zaterdag 6 en zondag 7 mei zal Herentals het kloppend hart zijn van de muziek. Niet minder dan 700 leerlingen zullen tijdens dat weekend de academie in de verf zetten. Elke twee jaar doen we iets groots met de academie. Ook de viering van het 50-jarig bestaan moest iets speciaal worden maar toen kwam corona. Maar uitgesteld is niet verloren. Het is de eerste maal dat we met zoveel leerlingen aan de slag gaan.’

Een hele zaterdag lang kan je elk aspect van de academies bewonderen tijdens een gratis kunstenfestival op de Grote Markt. Om 15 uur geven de bands die in de stedelijke academie hun stek hebben, het startschot van het festival. Ze spelen eigenzinnige covers rond één thema: het hart.

Om 17.30 uur is het de beurt aan het Hartslag-gelegenheidsorkest. ’s Morgens starten leerlingen met hun eerste en enige repetitie in Tielen. Vervolgens nemen ze de trein naar Herentals om daar hun kunnen te tonen. Ze maken deel uit van de fanfares uit Kasterlee (jeugdfanfare), Lichtaart (Vreugd in Deugd), Lille (Vermaak in Kunst), Oevel (‘In Tutto’), Olen (De Toekomst en De Vrede) en harmonies uit Gierle (De Vriendenkring), Grobbendonk (de Broedermin), Herentals (Sint-Jozefscollege), Vorselaar (Verbroedering) en Wechelderzande (Sint-Amelberga).

Eén uur later mag iedereen, die zich op de Grote Markt bevindt, meezingen. 400 zangers zullen samen met het publiek negen nummers brengen. Zij komen uit de academie en de Herentalse koren Markant, het Gekko-koor en het Zeemanskoor. Het geheel wordt in goede banen geleid door een combo uit eigen huis en de zusjes Verschueren. Het publiek krijgt meezingsboekjes , geïllustreerd door leerlingen van de academie.

De dag wordt afgesloten met een folkbal tussen 20.15 uur en 22 uur. Eerst brengen de folkmuzikanten van de academie een optreden van een halfuur. Nadien is het aan het publiek, dat uit de bol kan gaan op muziek van folkband Hot Griselda. Voorafgaand aan het bal is er een dansinitiatie.

Leraar Jan Moons: ‘Samenwerking is het sleutelwoord van dit weekend. Twee jaar lang staken leerkrachten en leerlingen de koppen bij elkaar, met een groots festival als resultaat waaraan wordt deelgenomen door leerlingen van het derde tot en met het negende jaar. De naam ‘Hartslag’ hebben we drie jaar geleden in het leven geroepen tijdens een pedagogische studiedag. We wilden de academie op de kaart zetten van Herentals als het kloppend hart van de stad.’

‘Ook de zondag staat volledig in het teken van het hart. 1 000 mensen kunnen zich laten verrassen tijdens een artistieke wandeling in de binnenstad. Tegen 14 uur worden de deelnemers verwacht op de Grote Markt. Bij aankomst word je ingedeeld in één van de vier groepen. Er zijn vier locaties waar naartoe wordt gewandeld. Je bestemming verschilt naargelang de kleur van je ticket. Je kan er genieten van een optreden dat twintig minuten duurt.’

‘Na het optreden wandel je verder naar de volgende locatie voor het volgende optreden. Onderweg kan je genieten van in het totaal vijftien attracties. Om 17 uur wordt iedereen opnieuw op de Grote Markt verwacht. Voor deze activiteit dien je wel een kleine bijdrage van zes euro te betalen.’ Tickets (vanaf morgen) en info via www.herentals.be/hartslag.

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten