19 Antwerpse scholen krijgen extra plaatsen, meeste in Mechelen en Boechout
BOECHOUT – De Vlaamse Regering heeft negentien projecten goedgekeurd die samen 1 213 extra plaatsen realiseren in scholen in de provincie Antwerpen. Het gaat om een investering van ruim tien miljoen euro in de onderwijszones Antwerpen, Brasschaat, Mortsel en Mechelen. Ben Weyts (N-VA), Vlaams minister van onderwijs: ‘We investeren extra om elk kind in Antwerpen een plaats in de klas te geven. De geselecteerde projecten zijn lokaal breed gedragen en spelen in op een reële nood.’
Weyts trok voor 2021 35,5 miljoen euro extra capaciteitsmiddelen uit. Deze bijkomende middelen worden toegespitst op elf regio’s waar het capaciteitstekort in het secundair onderwijs zich sterk laat voelen. In de provincie Antwerpen gaat het om de onderwijszone Antwerpen (Antwerpen, Zwijndrecht en Wommelgem), de onderwijszone Mortsel (Mortsel, Borsbeek, Boechout, Edegem, Hove en Kontich), de onderwijszone Brasschaat (Brasschaat, Brecht, Schoten, Zoersel, Rijkevorsel, Schilde, Merksplas, Zandhoven, Hoogstraten, Malle, Wijnegem en Baarle-Hertog) en de onderwijszone Mechelen (Mechelen, Keerbergen, Haacht, Sint-Katelijne-Waver, Duffel, Boortmeerbeek, Rotselaar, Kampenhout, Tremelo, Zemst, Putte en Bonheiden).
Alles samen wordt er 10 882 461 euro geïnvesteerd. Minister Weyts deed een beroep op de lokale besturen van de onderwijszones Antwerpen, Brasschaat, Mortsel en Mechelen om op zoek te gaan naar concrete projecten die het best inspelen op het capaciteitstekort. Lokale bondgenoten zijn immers het beste geplaatst om in te schatten waar extra capaciteitsmiddelen het meeste goed doen. De onderwijszones Antwerpen en Brasschaat hebben ermee ingestemd om een deel van hun extra plaatsen te realiseren in de naburige onderwijszones Mortsel en Sint-Niklaas. Enkele blikvangers zijn Colomaplus in Mechelen (+ 160 plaatsen), het Sint-Gabriëlcollege in Boechout (+160 plaatsen), het Sint-Ritacollege in Kontich (+151 plaatsen) en het Koninklijk Atheneum in Hoboken (+ 60 plaatsen).
De andere zijn Busleyden Atheneum (+50), Scheppersinstituut (+48), Sint-Ursula-instituut (+50) en PTS (+40) in Mechelen, Stedelijk Lyceum Linkeroever (+50) en Sint-Lievenscollege (+25) in Antwerpen, Sint-Eduardisinstituut (+59) in Merksem, Sint-Jozefinstituut (+65) in Brasschaat, Vix et Pax College (+50) in Schoten, Technisch Atheneum Da Vinci (+56) en Onze-Lieve-Vrouw-van Lourdescollege (+80) in Edegem, Regina Pacisinstituut (+65) in Hove en VTI Kontich (+44).
Weyts: ‘Als we willen investeren in de kwaliteit van ons onderwijs, dan moeten we ook investeren in een kwalitatieve plaats voor élke leerling. In sommige delen van Antwerpen is er een inhaalbeweging nodig in het secundair onderwijs. Deze projecten werden geselecteerd door mensen op het terrein in Antwerpen, Brasschaat, Mortsel en Mechelen: ze zijn nuttig én nodig.’
In totaal wordt er deze regeerperiode 360 miljoen euro geïnvesteerd in specifieke capaciteitsprojecten voor scholen. Er wordt momenteel gewerkt aan een nieuwe capaciteitsmonitor, die scherp in beeld zal brengen waar de noden nu het hoogst zijn. Op basis van die nieuwe monitor zal er in de periode 2022-2024 zo’n 180 miljoen euro geïnvesteerd worden. (EM / Foto FB)