• 24/06/2024

Leerlingen van basisschool Pierenbos (Halle Zoersel) op bezoek bij een lokale imker. – Copyright: provincie Antwerpen

180 Scholieren vieren slotdag Klimaatbende Zoersel

ZOERSEL – In de Klimaatbende zetten de laatstejaars van alle Zoerselse basisscholen zich een heel schooljaar in voor het klimaat, aangemoedigd en ondersteund door de gemeente Zoersel en MOS (duurzame scholen). Het jaar werd feestelijk afgesloten tijdens de slotdag op vrijdag 24 mei met allerlei workshops rond klimaat, biodiversiteit, bewust verbruiken, …

De Klimaatbende is een klimaattraject van MOS – duurzame scholen, straffe scholen – voor Vlaamse gemeenten en hun basisscholen. Tijdens dit traject proberen ze de CO²-uitstoot te verminderen, bewust om te gaan met (energie)verbruik en te werken rond klimaat, biodiversiteit en vergroening. Zoersel engageert zich al zes jaar om samen met alle directies, leerkrachten en leerlingen van het zesde leerjaar duurzame keuzes te maken en de klimaatverandering zo beperkt mogelijk te houden.

Gedeputeerde bevoegd voor Milieu en Natuur Jan De Haes is opgetogen met de Zoerselse Klimaatbende: “Een enthousiate klimaatbende kan ik alleen maar toejuichen. Vooral voor onze jongeren is zorg dragen voor natuur en klimaat essentieel. Door actief les te krijgen in en over klimaat, leren we de volgende generaties hoe belangrijk natuur, biodiversiteit en klimaat zijn.”

De leerlingen mochten een goed gevuld activiteitenprogramma verwachten. Zo kregen ze een workshop eco-percussie (muziek maken met gerecycleerd materiaal), upcycling (een oud t-shirt kreeg een 2e leven als draagtas) en gingen ze met de Kruidenjuffen op zoek naar eetbare planten en kruiden die ze nadien verwerkten in lekkere hapjes. Lokale imkers ‘zoemden’ in op het leven van de bij en hoe het werk van bijen tot lekkere honing leidt.

Burgemeester Liesbeth Verstreken en schepen voor klimaat-, milieu-, natuur- en afvalbeleid Marc De Cordt luisterden naar de leerlingen over hun traject in de Klimaatbende het voorbije schooljaar. De dag werd afgesloten met een theatervoorstelling rond klimaat en afval.

Al 6 jaar op rij trakteert de gemeente de leerlingen op de slotdag met lokaal geproduceerd hoeve-ijs. Zo zet ze het belang van kopen bij lokale boeren in de verf. De leerlingen zagen en proefden dat het goed was. De Klimaatbende wil iedereen aanmoedigen om de korte keten te omarmen en lokaal te winkelen. Dat we samen een positieve impact kunnen hebben, dat en nog veel meer, hebben ze dit jaar geleerd.

De provinciale MOS-begeleiders helpen scholen om een milieuvriendelijke en duurzame leer-en leefomgeving te creëren, samen met de leerlingen, het schoolteam en het netwerk van de school. Het MOS-team en de gemeente blikken tevreden terug op een mooie slotdag van het 6e jaar Klimaatbende Zoersel.

Foto’s Ronny MULLENS/Provincie Antwerpen

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten