• 27/05/2024

18-jarige Antwerpenaar Alexander Blockx speelt morgen op hoofdtabel van European Open

MERKSEM – De achttienjarige Antwerpenaar Alexander Blockx (ATP 646, zie foto) heeft zich vandaag  geplaatst voor de hoofdtabel van de European Open, het ATP250-tornooi in de Lotto Arena.

Blockx versloeg in de tweede en laatste kwalificatieronde in de Lotto Arena in een Belgisch onderonsje tussen youngsters Gilles-Arnaud Bailly (ATP 492) in twee sets: 6-4 en 7-5. De partij duurde 1 uur en 32 minuten. In het verleden kwamen ze elkaar nog maar één keer  tegen. Ruim een jaar geleden won Bailly bij de junioren in het Spaanse Villena in twee sets van Blockx. Blockx kon dit keer in elke set één keer door de opslag van Bailly gaan.

Blockx mag zich na zijn zege opmaken voor de hoofdtabel waar ook David Goffin (ATP 105), meteen geplaatst dankzij een wildcard, zijn opwachting maakt. Begin dit jaar schreef Blockx – die in het centrum van Antwerpen woont – Belgische tennisgeschiedenis door als eerste mannelijke junior ooit de Australian Open te winnen.

Met Blockx en Bailly, beiden achttien jaar oud, stonden twee toptalenten van het Belgische mannentennis tegenover elkaar. Tornooidirecteur Dick Norman: ‘Heel leuk dat we die twee Belgische talenten hier tegenover elkaar hebben.’

‘Het garandeert meteen ook een extra Belg op de hoofdtabel. Met de eerste deelname van Stefanos Tsitsipas (ATP 7) hebben we een absolute wereldtopper en publiekstrekker in huis – alle tickets voor het slotweekend zijn de deur uit – maar de Belgische inbreng is ook belangrijk. Kimmer Coppejans had hier ook heel graag zijn kans gegaan. Hij vond het zelf doodjammer dat hij moest afzeggen.’

Blockx probeerde het ook vorig jaar in de kwalificaties in Antwerpen maar ging er toen meteen uit tegen de Zwitser Dominic Stricker. Bailly stond in 2022 met een wildcard op de hoofdtabel, waarbij hij het in de eerste ronde mocht opnemen tegen David Goffin. De ervaren Luikenaar had het allerminst onder de markt tegen zijn jeugdige landgenoot en kreeg Bailly pas na meer dan drie uur in drie sets klein.

Gisteren boekte Blockx in de eerste voorronde al een zege tegen de veel hoger geplaatste Serviër Hamad Medjedovic (ATP-105): 7-6, 6-2.

Vanavond speelde  David Goffin (ATP 105) zijn eerste partij tegen de Fransman Quentin Halys (ATP 87). De twee stonden nog nooit tegenover elkaar.

David Goffin had tegen Halys even tijd nodig om op toerental te komen, maar na een 0-3 achterstand en enkele sterke services van de Fransman vond hij het welletjes: hij raasde door naar 6-4 setwinst. In de tweede set kwam Goffin wel sterk uit de startblokken: in geen tijd werd het 4-0. Goffin gaf Halys geen tijd meer om naar adem te happen en al snel werd het 6-1. Goffin: ‘Dit is een belangrijk tornooi voor mij. Ik heb hier naartoe gewerkt en met de steun van het Belgische publiek probeer ik ver te geraken deze week.’

Het zit de organisatoren van de European Open – niet voor het eerst – niet mee. Zij kregen alweer af te rekenen met een aantal belangrijke forfaits. David Sinner (ATP4) haakte donderdag af wegens een ‘niet medische reden’. Zaterdag dan belde Grigor Dimitrov (ATP 19) af. En ook de Fransman Ugo Humbert (ATP 34), de winnaar van 2020, is er niet bij. De tol blijkbaar van een tornooi dat laat in het seizoen valt.

Traditiegetrouw pakt de organisatie op de openingsdag uit met een mediadag. Vanochtend trokken Dominic Thiem (ATP 86), Stefanos Tsitsipas (ATP 7) en Arthur Fils (ATP 38) naar het Frites Atelier van Sergio Herman.

Morgen opent Alexander Blockx om 19 uur het avondprogramma tegen de Duitser Yannick Hanfmann (ATP 56), een loodzware opdracht, al geraakte Hanfmann dit jaar nergens verder dan de zestiende finales. Aan Blockx om, gesteund door het thuispubliek, te stunten.

Edwin MARIËN

Foto Tennium Belga

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten