150 ondernemers tonen interesse om Talentvinder van de stad te worden
ANTWERPEN – Via de campagne ‘wie breder zoekt die beter vindt’ ondersteunt stad Antwerpen ondernemers die hun vacatures moeilijk krijgen ingevuld, door hen te inspireren en te introduceren in de wereld van inclusief ondernemerschap. Dit doet de stad door persoonlijke begeleiding op maat van het bedrijf aan te bieden en tips en getuigenissen van andere ondernemers te verzamelen op een webpagina. Vanmiddag organiseerde de stad een netwerkevent voor ‘Talentvinders’ (inclusieve ondernemers). Een 150-tal geïnteresseerden daagden op in zaal Horta.
Erica Caluwaerts (Open Vld, zie foto), schepen voor economie: ‘Dit jaar is de werkzaamheidsgraad toegenomen van 68 naar 75 procent. Maar de groep kortgeschoolden zonder werk blijft groot. In Antwerpen zijn er 30 000 werkzoekenden zonder werk waarvan de helft kortgeschoold is. Een bepaalde groep mensen blijft hangen. Er is dus iets mis met de manier van aanwerven. We moeten af en toe eens out-of-the-box durven gaan. Eind september stonden 7 112 vacatures open bij bedrijven in deze stad. Een historisch hoog aantal. Daarom brengen we ondernemers en werkzoekenden dichter bij elkaar. De informatiecampagne, een nieuwe website en dit netwerkmoment moedigen ondernemers aan om te starten met inclusief ondernemerschap, mét begeleiding van de stad Antwerpen. Want werk versterkt.’
Sinds de start van het traject zijn al meer dan 100 bedrijven gestart met inclusief ondernemerschap. Stad Antwerpen brengt deze ondernemers in contact met partnerorganisaties, taalcoaches, workshops en bootcamps voor leidinggevenden, sociale economiebedrijven, voordelige tewerkstellingsmaatregelen,… Op https://talentvinders.antwerpen.be/wie-breder-zoekt-die-beter-vindt vind je tal van getuigenissen van bekende (Viviane Geunes, Eline De Munck,,..) en minder bekende Talentvinders.
In de zaal getuigden Julie Vermeiren van Ikea (‘In Wilrijk hebben wij een Afghaanse en Syrische vluchtelinge aan het werk. In februari gaan we dit aantal opschalen naar tien’), Koen Smits van afvalverwerker Vanheede (‘We hebben ondertussen zes van die starters vast in dienst genomen’), Alexander Barbaix van kinderopvang Koraal vzw, Nadine Rypens van stad Antwerpen en Sherylen Victor, die zelf aan de slag is gegaan bij Antwerps Medisch Labo (‘Aan de bedrijven kan ik alleen maar zeggen: probeer iemand van ons in dienst te nemen. Na een proefperiode kan je nog beslissen of je ze vast aanneemt of niet’.)
Tom Meeuws (Vooruit), schepen voor sociale economie, toonde aan dat het niet altijd gaat zoals het zou moeten. ‘Antwerpen loopt vol met talenten maar ze spreken onze taal niet, ze hebben niks met Vlaanderen omdat ze met hun hoofd in hun vaderland zitten waar er oorlog is maar ze willen wel werken. Gisteren ontmoette ik Tatyana, die in Wit-Rusland een masterdiploma behaalde in de logistieke wetenschappen. Dat diploma werd hier erkend. Zes maanden geleden begon ze te werken bij een bedrijf dat BH’s stockeert (een goede verstaander heeft…, EM). Ze ging als arbeider in een ploegensysteem aan de slag met de belofte dat ze na een halfjaar logistiek medewerker zou mogen worden. Nu heeft men haar gezegd dat ze enkel als arbeidster in dienst kan blijven. Ze is komen aankloppen voor een leefloon maar in principe heeft ze daar geen recht op omdat ze zelf is opgestapt. Dat kan niet.’
Edwin MARIËN
Foto Stad Antwerpen