• 23/06/2024

150 kleuters en leerlingen van Stapsteen in Mol Sluis in quarantaine

MOL – Vanaf vandaag geldt voor 150 kleuters en leerlingen van het eerste en tweede leerjaar van Stapsteen in Mol Sluis een verplichte thuisquarantaine. Daarnaast worden de kinderen van het derde, vierde, en vijfde leerjaar aangeduid als laagrisicocontact. De beslissingen werden vannamiddag genomen nadat twee leerkrachten van de school een positieve coronatest aflegden.

Het contactonderzoek met de bijhorende aanduidingen van hoog- en laagrisicocontacten werd vanmiddag door het CLB gevoerd na een tweede besmetting in het leerkrachtenteam. In het tweede geval betrof het een turnleerkracht. Deze leerkracht geeft les in meerdere klassen en komt in contact met veel leerlingen. Burgemeester Wim Caeyers (CD&V): ‘Turnles geven aan kleuters en kinderen van het eerste en tweede leerjaar gaat onvermijdelijk samen met nauwe fysieke contacten, terwijl bij leerlingen vanaf het derde leerjaar het haalbaar is om afstand te houden, een mondmasker te dragen en fysieke contacten te vermijden. Ook deze elementen nam het CLB mee in overweging om elke klasgroep al dan niet te identificeren als hoog- of laagrisicocontact.’

Kleuters en kinderen van het eerste en tweede leerjaar die geïdentificeerd werden als hoogrisicocontact zijn verplicht om de regels voor thuisquarantaine op te volgen. De kinderen worden getest op de eerste dag van de quarantaine. Dit zal mogen gebeuren via een testbus die het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen ter beschikking stelt. De tweede test – op dag zeven – zal eveneens via de testbus gebeuren. Deze test vindt plaats op dinsdag 23 maart. Pas wanneer deze tweede test negatief is, stopt de quarantaineperiode. Kinderen die zich niet laten testen, blijven verplicht veertien dagen in thuisquarantaine. Een beperkte groep kleuters (‘groene bijen/vlinders’, deel van de driejarigen) volgt turnles bij een andere leerkracht en blijven dus welkom op school, waarbij men de reguliere lessen vervangt door noodopvang. Als je wenst en dit kan, mag het kind dus thuis blijven.

Leerlingen van het derde, vierde en vijfde leerjaar werden geïdentificeerd als laagrisicocontact en mogen naar school blijven komen. Ook kinderopvang is toegelaten. Wél mogen deze kinderen tot en met maandag 29 maart niet deelnemen aan buitenschoolse activiteiten (hobby’s,…). De leerlingen van het vijfde leerjaar dragen tijdens deze periode van verhoogde waakzaamheid op school een mondmasker. Dit geldt zowel tijdens de les als op de speelplaats. Voor de leerlingen van het zesde leerjaar verandert er niets. Een andere klasleerkracht werd geïdentificeerd als hoogrisicocontact en verblijft in thuisquarantaine.

Caeyers: ‘We beseffen dat deze verregaande beslissing een enorme impact heeft op meer dan 150 gezinnen en bij heel wat ouders tot moeilijke opvangsituaties leidt. Thuisquarantaine en preventieve testing op grote schaal zijn evenwel de enige mogelijkheden om een besmettingscluster kordaat te stoppen. Wanneer we de besmettingen nu geen halt toeroepen, leidt dit mogelijk tot verdere besmettingen bij de leerlingen en hun gezinnen. In een volgende besmettingsstap komt ook de ruimere familie in beeld, waaronder de grootouders als risicogroep. Ook voor jonge kinderen en hun ouders is een besmetting niet risicoloos.’ Naast de beslissing voor de school vraagt de gemeentelijke crisiscel aan alle lokale verenigingen in Sluis (sport, cultuur, jeugdbeweging,…) om uiterst voorzichtig te zijn. Kinderen in thuisquarantaine of onder verhoogde waakzaamheid mogen tijdelijk niet deelnemen aan buitenschoolse activiteiten. (EM / Foto Gemeente Mol)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten