• 22/06/2024

150 deelnemers voor grote brandoefening in De Keiheuvel en De Most in Balen

BALEN – Brandweerzone Kempen nam het voortouw in een grote bosbrandoefening met ongeveer 150 deelnemers op domein de Keiheuvel / de Most in Balen. De oefening gebeurde  in samenwerking met de Vlaamse werkgroep Natuurbranden, Netwerk Brandweer en het KCCE (het federale kenniscentrum van de brandweer).

Het doel is om in één dag de standaard operatieprocedure (SOP) voor bosbranden op grote schaal in te oefenen en bij te sturen waar nodig. Het risico op grote bosbranden in de regio is de laatste jaren aanzienlijk toegenomen.

Jaarlijks neemt het aantal interventies van de brandweer toe en dit is direct te wijten aan de bevolkingsgroei en de klimaatverandering. Het aantal interventies voor grote bos- en heidebranden omwille van droogte, hevige stormen en rukwinden, verwoestende regens met grote wateroverlast tot gevolg, stijgen jaar na jaar.

Uit risico-analyses blijkt dat een bovenzonale rampenbestrijding – als aanvulling op de standaard zonale interventies – noodzakelijk is. Een goede voorbereiding en onderlinge samenwerking door middel van oefeningen tussen de brandweerzones drong zich op.

Aan de oefening van vandaag in Balen namen meer dan 150 personen met zo’n 50- tal voertuigen deel uit verschillende organisaties. Zeven brandweerzones (Brandweerzone Kempen, Zone Taxandria, Zone Rand, Zone Vlaams-Brabant Oost, Zone Noord-Limburg, Zone Zuid-West Limburg, Zone Oost-Limburg), de Civiele bescherming, de DAFA (de gespecialiseerde politiedienst die met haar blushelikopter wordt ingezet voor waterdropping) en het Hulpcentrum 112 Antwerpen namen deel. De gemeente Balen, Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid en Aeroclub Keiheuvel stelden hun domeinen ter beschikking en zorgden voor logistieke ondersteuning.

In de voormiddag leerden de deelnemers specifieke skills aan tijdens de workshops, zoals onder meer protectie van een gebouw en rijdend blussen en autoprotectie.  In de namiddag werd een grote inzetoefening met alle deelnemers georganiseerd. Op dat ogenblik werden meerdere brandhaarden in het gebied gesimuleerd.

Elke brandweerzone zette hiervoor een eenheid in die gemiddeld uit vijf voertuigen en vijftien manschappen bestond. Observatoren waren aanwezig om te evalueren en de nodige bijsturingen te maken. Ook de deelnemers gaven na de oefeningen feedback zodat de procedures verder verfijnd kunnen worden.

Koen Bollen, zonecommandant Brandweerzone Kempen: ‘Deze oefeningen zijn uiterst relevant. Naast het inzetten op preventie oefenen we op nieuwe procedures en gevaren waarvan het risico toeneemt. Onze zone heeft een diversiteit aan risico’s waaronder het grote beboste gebied dat gemiddeld bijna 25 procent beslaat van onze werkoppervlakte van 727,23 vierkante kilometer binnen onze zone. Het aantal interventies van de brandweer in het algemeen is bovendien zeer sterk afhankelijk van klimatologische omstandigheden. Denk hierbij concreet aan de recente té droge en té natte zomers. De visie van onze zone is Samen Veilig Verder en deze oefening kadert daar perfect in.’ (EM / Foto Brandweerzone Kempen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten