150 Antwerpse werkzoekenden en niet-beroepsactieven maken kennis met horecajobs
ANTWERPEN – Opleidingsorganisatie Horeca Farma, stad Antwerpen en VDAB pakken samen het personeelstekort in de horeca aan. Vandaag verwelkomden ze Antwerpse werkzoekenden en niet-beroepsactieven in het Hilton hotel, waar ze konden proeven van enkele horecajobs. Nadien kunnen ze instappen in het opleidingsproject ‘Hospitality Heroes’, waarbij ze kiezen uit één van de vier opleidingen dit voorjaar: zaalmedewerker, kamerdienst, afwastechnieken of keukenmedewerker.
Robin Vanderelst (tweede van rechts op de foto), directeur Horeca Forma: ‘Dit project is aan zijn vierde editie toe en heeft in het verleden al tot sterke tewerkstellingsresultaten in de Antwerpse horeca geleid. Uiteindelijk resulteert dit in vier horeca-opleidingen: vijf weken afwas- en snijtechnieken in het Hilton Hotel, acht weken opleiding zaal in het Engels in het Lindner Hotel, zes weken medewerker kamerdienst in het Mercure Hotel of veertien weken keukenmedewerker bij Gatam vzw. Telkens is er een stage en zijn er opleidingen Nederlandse les inbegrepen. Naast de technische lesgever is er een trajectbegeleider die de deelnemers intensief begeleidt.’
‘Onze doelgroep bestaat uit niet werkende werkzoekenden, mensen met een leefloon, nieuwe Belgen, erkende vluchtelingen, subsidiair beschermden, gezinsherenigers van de vorige categorieën en asielzoekers.
‘Er zijn weinig sectoren of weinig dergelijke projecten die erin slagen om 205 mensen in te schrijven en op de radar te krijgen. We zijn gegroeid als organisatie omdat we ervoor zorgen dat het contact tussen ons en de toeleidingsorganisaties zeer nauw is. Onze trajectbegeleiders gaan echt naar de mensen van Ligo – centrum voor basiseducatie in Borgerhout -, die les geven aan de anderstaligen, om hun daar te overtuigen van het nut van dit project.’
‘Vroeger had je een paar dagen technische training en één dag softskillstraining maar we hebben gezien dat dit laatste voor deze doelgroep niet werkt. Daarom hebben we onze trajectbegeleiders opgeleid om tijdens de technische opleidingen – wanneer ze zien dat het samenwerken niet goed gaat – die training stil te leggen. We gaan dan proberen een groepsdynamisch proces proberen te beïnvloeden. Ze gaan uitleggen wat er misloopt en vervolgens gaat de technische begeleiding verder. Dit zijn geen mensen die je acht uur lang een theoretische les moet geven. Van de 100 procent mensen die starten, haalt bijna 90 procent de eindmeet. Er valt altijd weleens iemand uit. 60 à 70 procent studeert af en gaat in de sector aan de slag. Voor ons is het belangrijk dat het duurzame tewerkstelling is. Wij gaan geen interimcontracten afsluiten bijvoorbeeld.’
Erica Caluwaerts (rechts op de foto), schepen van economie en werk: ‘De krapte wordt groter. Vandaar de doelgroepuitbreiding en de focus op mensen die hier net zijn aangekomen en in bepaalde procedures zitten. Meer dan zeven procent van de Antwerpse ondernemingen zijn horecazaken, goed voor 8 400 jobs in onze stad. Om de vacatures in te vullen zijn initiatieven zoals Hospitality Heroes enorm waardevol voor de groei van onze Antwerpse horeca. Afgelopen jaren werden al heel wat trajecten succesvol afgerond en ook dit keer is de interesse groot.’
Björn Cuyt (derde van rechts op de foto), provinciaal directeur VDAB: ‘De partners hebben elkaar gevonden binnen dit instroom- en opleidingsproject. In 2023 publiceerde de horeca- en toerismesector 1 427 vacatures voor een tewerkstelling op het grondgebied van de Stad Antwerpen. Met zoveel tewerkstellingskansen is de horeca een sector met veel potentieel. Iedereen met passie en goesting en een beetje opleiding maakt zeker een kans. Met 150 geïnteresseerden zijn de workshops volzet. Dit dankzij de goede samenwerking met de organisaties die dichtbij de doelgroepen staan zoals Ligo, Atlas (integratie en inburgering) en OCMW.’
Edwin MARIËN