• 18/07/2024

15 nieuwe speelstraten in 7 districten, coronacrisiscel vergaderde in Kapellen

WILRIJK – Speelstraten zijn straten die tijdens bepaalde uren heringericht worden om maximale speelruimte te creëren voor kinderen. Doorgaand verkeer is tijdens die tijdsloten niet toegelaten. De stad Antwerpen voorziet voor de inrichting van een speelstraat telkens de nodige logistieke ondersteuning in de vorm van signalisatie en nadarhekken. Het concept is ondertussen vertrouwd bij de Antwerpse ouders en hun kroost, en ook de stedelijke diensten kunnen sneller en flexibeler inspelen op aanvragen.

In 2016 telde de stad nog 150 speelstraten, waarna het aantal de daaropvolgende jaren min of meer gelijk bleef. Sinds 2019 is de stijging opvallend. In 2020 ging het al om 204 speelstraten, tijdens de afgelopen zomermaanden liep dit op tot 331. Met de vijftien speelstraten die de volgende dagen tijdens de herfstvakantie ingericht worden en de al ingediende aanvragen voor later dit jaar stijgt het aantal voor 2021 tot het recordcijfer van 345.

Koen Kennis (N-VA), schepen voor mobiliteit: ‘De verschillende lockdowns hebben de nood aan en de interesse voor speelstraten wellicht aangewakkerd. Het stadsbestuur heeft daarop ingespeeld door het reglement te versoepelen. Vroeger waren speelstraten bedoeld voor de klassieke vakantieperiodes, maar nu kunnen ook aanvragen ingediend worden voor doorsnee kalenderdagen. Ook op ‘gewone’ zaterdagen en zondagen zien we dus speelstraten opduiken. Bovendien behandelen de stadsdiensten aanvragen sneller dan voorheen. Ik verwacht dat het cijfer van 345 nog zal stijgen, want nieuwe aanvragen voor later dit jaar zijn nog mogelijk.’

Tijdens de herfstvakantie worden dit speelstraten: District Antwerpen: Van Helmontstraat, Nottebohmstraat, Rudolfstraat, Wetstraat (2x), Pieter Génardstraat; Berchem: Lodewijk Gerritslaan, Helderstraat; Borgerhout: Sterrenborgstraat, Terlostraat; Ekeren: Moeder Sarov-straat; Hoboken: Hertog Van Brabantlei, Hollebeekstraat; Merksem: Villalaan; Wilrijk: Hoge Aardstraat.

Zoals overal in Vlaanderen wordt de mondmaskerplicht vanaf morgen, vrijdag 29 oktober, ook in Kapellen opnieuw ingevoerd in alle publieke delen van alle gemeentelijke gebouwen. De gemeentelijke coronacrisiscel kwam vandaag bijeen.

Burgemeester Dirk Van Mechelen (Open Vld, zie foto): ‘Er werd beslist om het Covid Safe Ticket vanaf maandag 1 november te gebruiken bij alle voorstellingen in zalen LUX en ’t Kerkske. Dat is ook het geval in dienstencentra ’t Bruggeske en ’t Ertbrandje. Na controle hoef je dan geen mondmasker meer te dragen. Huurders van gemeentelijke zalen bij meer dan 200 deelnemers dienen eveneens het ticket gebruiken. Dat geldt trouwens ook bij alle binnenactiviteiten met minder deelnemers áls je drankjes schenkt. De buitenschoolse kinderopvang in ’t Egeltje verloopt tijdens de herfstvakantie volledig normaal, volgens de gekende vakantieregeling.’

Meer info bij het Administratief Centrum (Antwerpsesteenweg 130), de bibliotheken (Dorpsplein 15 – Ertbrandstraat 239) en de dienstencentra (C. Pallemansstraat 71A – Ertbrandstraat 239). (EM / Foto Gemeente Kapellen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten