• 18/07/2024

Lentepoets in 43 Wilrijkse straten, honden mogen zwemmen in Ieperman

WILRIJK – Na dit weekend ligt Wilrijk er extra proper en fleurig bij. Morgen halen de Wilrijkenaren immers de borstel door meer dan 40 straten en het district verdeelt planten voor de Groenbouwers-acties. Samen zijn die acties goed voor meer dan 5 000 extra planten en bloemen in het Wilrijkse straatbeeld.

Morgen zaterdag 23 april halen 660 Wilrijkse gezinnen hun poetsmateriaal boven. Voor de jaarlijkse Lentepoets geven ze in 43 straten de stoepen, voortuinen en opritten een flinke poetsbeurt. Buurtbouwers verspreidt in de deelnemende straten 200 duurzame bloembakken met bijhorende bloemen en potgrond. De in totaal 3 200 geraniums geven de propere straten extra kleur. In alle Wilrijkse wijken wordt er gepoetst, maar de wijk Valaar spant de kroon met zestien deelnemende straten. Op zaterdag 22 oktober pakt Buurtbouwers opnieuw uit met een (herfst)poetsactie.

Eveneens morgen houdt Groenbouwers zijn halfjaarlijkse ophaalmoment. Wilrijkenaren die dit voorjaar intekenden op één of meerdere acties in het kader van het Wilrijkse groenreglement, kunnen dan hun gratis plantenpakket ophalen in het serrecomplex aan de Neerlandweg. Alle acties focussen op meer groen, minder verharding en betere opvang van regenwater in Wilrijkse straten.

Tijdens de afgelopen inschrijfronde liet Groenbouwers volgende cijfers noteren: 31 regentonnen recupereren regenwater aan de voor- en achtergevels van Wilrijkse gezinswoningen; veertien gezinnen breken stoeptegels uit om een geveltuin aan te leggen, wat meer groen in de straat oplevert; zeven boomvakken worden opgefleurd met bloemen en onderhouden door bewoners en zeven grasstroken (samen goed voor 65 vierkante meter) worden aangepakt door bewoners en verfraaid met bloemen en planten. Een totaal van 2 025 planten wordt in het kader van de bovenvermelde acties voorzien door het district Wilrijk voor de inwoners. Vanaf zondag 1 mei kunnen Wilrijkenaren zich opnieuw inschrijven voor één of meerdere acties van dit nieuwe groenreglement. De deadline van deze tweede ronde ligt op vrijdag 30 september. De bedeling vindt plaats op 22 oktober. Meer informatie over de Groenbouwers-acties is te vinden op www.wilrijk.be/groenbouwers.

In navolging van Aartselaar mogen op zondag 1 mei honden in Zwembad Ieperman in Wilrijk een plonsje maken. Het bad wordt binnenkort gerenoveerd en moet daarom toch volledig geledigd worden.

Het idee komt van Sanne Descamps, gemeenteraadslid in Antwerpen en N-VA voorzitter in Wilrijk: ‘Zwemmen is enorm bevorderlijk voor een hond. Zo staat 30 minuten zwemmen gelijk aan anderhalf uur wandelen en is het ideaal voor revalidatie, spieropbouw en betere conditie bij honden. Daarom dat ik voorstelde om het initiatief van Aartselaar door te trekken naar Antwerpse zwembaden. Wanneer er grote renovatiewerken nodig zijn aan een zwembad, wil schepen Peter Wouters (eveneens N-VA) ervoor zorgen dat honden vlak voor de sluiting welkom zijn voor een plons. En nu is zwembad Ieperman als eerste aan de beurt.’

De dieren mogen het water in op 1 mei van 9 tot 17 uur. Wel vooraf online reserveren. Een zwembeurt duurt 30 minuten en is gratis. (EM / Foto District Wilrijk)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten