• 24/07/2024

20150311 Brussel Belgium: portret van Koen Kennis, personeelslid bij N-VA op het partijbureau in Brussel

132 nieuwe fietsplaatsen onder Zuiderdokken, jongeren naar Duits congres

ANTWERPEN – Vanochtend opende de nieuwe fietsenstalling Steendok onder de Gedempte Zuiderdokken. De goedkope, beveiligde fietsparking biedt plaats aan 132 tweewielers en heeft lockers voor batterijen van elektrische fietsen.

In december 2020 opende de ondergrondse autoparking Steendok onder het zuidelijk gedeelte van de Gedempte Zuiderdokken. Door de opening van de parking kon de stad de ruimte erboven herontwikkelen, van een plek om enkel te parkeren tot een veelzijdig parkdeel.  Vanaf vandaag zet ook de bijhorende ondergrondse fietsenstalling Steendok de deuren open. Deze beveiligde fietsparking telt 132 plaatsen, waarvan zes geschikt voor grotere formaten.

Ze heeft gratis lockers voor batterijen van elektrische fietsen, en een herstelpaal voor kleine reparaties. Bezoekers kunnen hun fiets hier één dag (24 uur) gratis stallen. Nadien betalen ze één euro per 24 uur. De ingang bevindt zich op de Waalsekaai, ter hoogte van de Schaliënstraat. Wie in de buurt woont of werkt, heeft de optie om een abonnement te nemen. Dat kost 5,92 euro per maand, evenveel als in de andere buurtfietsenstallingen.

Koen Kennis (N-VA, zie foto), schepen voor mobiliteit: ‘Het bovengrondse parkgedeelte is bijna klaar, de zomer staat voor de deur, dus we verwachten flink wat bezoekers op de Gedempte Zuiderdokken. In de nieuwe fietsparking kunnen die hun fiets veilig stallen, achter het hek en onder camerabewaking. Tegelijk voorkomen we hiermee de verrommeling van de omgeving.’ Deze zomer zal aan de andere kant van de Gedempte Zuiderdokken ook de nieuwe ondergrondse parking Kooldok openen, met plaats voor 1 100 auto’s en 175 fietsen. Meer info: info@q-park.be.

Stad Antwerpen neemt sinds 2020 samen met andere Europese steden deel aan een internationaal Erasmus-project, Connecting the Dots. Dit project wil jongeren versterken en ondersteunen om in dialoog te gaan met lokale beleidsmakers en om participatieve trajecten op te zetten. Zo lanceerde de stad al het beleidsparticipatietraject Take Over, een project waarbij jongeren op regelmatige basis de kans krijgen om in gesprek te gaan met beleidsmakers. De stad lanceert ook een nieuwe digitale inspraaktool, OOR 3.0, waarmee ze de inspraak bij projecten van de stad en haar districten voor alle burgers garandeert en zo bewoners nog meer betrekt bij het beleid.

De stad vaardigt nu drie jongeren, die al deelnamen aan het voortraject, af die tot morgen, dinsdag  10 mei, deelnemen aan een internationaal congres voor burgemeesters, beleidsmakers, experten en jongeren in Stuttgart. Tijdens dit congres zal schepen voor jeugd Jinnih Beels (Vooruit) het project Take Over toelichten als best practice en deelnemen aan een panel over de rol van technologie en democratie. Goed voorbeeld hiervan is de lancering van de nieuwe inspraaktool OOR 3.0, een laagdrempelig instrument om digitale inspraak te verkrijgen rond het stedelijk beleid. Beels: ‘Met het Take Over traject geven we jongeren de mogelijkheid om rechtstreeks en structureel met beleidsmakers in gesprek te gaan en ons te inspireren. En dat over thema’s die ze zelf bepalen. Zo kwamen jongeren ook zelf al twee keer aan het woord in de raadscommissies jeugd.’ Meer info: https://oor.antwerpen.be/projecten. (EM / Foto N-VA)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten