• 19/04/2024

Winter in Antwerpen

1,3 miljoen bezoekers voor Winter in Antwerpen, nooit eerder zoveel volk voor vuurwerk

ANTWERPEN – Vandaag werd Winter in Antwerpen officieel afgesloten met ‘t Stad trakteert. Vier weken lang konden bezoekers  genieten van een magisch winterwonderland. Ondanks het soms zeer slechte weer, kwamen bijna 1 300 000 bezoekers een kijkje nemen, hetzelfde aantal als tijdens de vorige editie. Het hoge bezoekersaantal toont aan dat Antwerpenaren en bezoekers Winter in Antwerpen echt wel in hun hart gesloten hebben. Het vuurwerk kende een recordopkomst van meer dan 150 000 toeschouwers, mede dankzij annulaties in andere steden.

Het openingsweekend was meteen een voltreffer. Bijna 223 000 bezoekers kwamen genieten van een sfeervol ingeklede binnenstad. Met de openingsshow op de ijspiste, een optreden van Jaap Resema in het JOE Christmas House, verschillende straatanimaties en kooroptredens aan de ‘Singing Christmas Tree’-tribune op de Handschoenmarkt en aan de fontein op het Hendrik Conscienceplein werd Winter in Antwerpen meteen goed ingezet.

Dit jaar pakte Winter in Antwerpen echt de hele stad in. Op het Koningin Astridplein konden bezoekers genieten van een prachtig zicht op de stad met een bezoek aan het reuzenrad. Vandaar leidde een lichtslinger bezoekers langs het Operaplein tot in het historische hart van de stad. Op de Grote Markt, Groenplaats, Handschoenmarkt, Suikerrui en het Hendrik Conscienceplein was heel wat te beleven voor jong en oud. De Lichtjeslaan op de Suikerrui en de molen met maretak waren weer erg in trek om sfeervolle foto’s te nemen. Ook de prachtig verlichte Onze-Lieve-Vrouwekathedraal werd vaak gefotografeerd.

De klassiekers bleven scoren. Zo genoten de ruim 1 100 000 passanten van een sfeervol aangeklede kerstmarkt, met 72 kraampjes, van Operaplein tot Grote Markt. 50 000 schaatsers kwamen hun kunsten uittesten op de ijspiste op de Groenplaats. 20 000 bezoekers kregen vanuit het reuzenrad aan het Astridplein een prachtig zicht over de stad. Talrijke fans en muziekliefhebbers brachten een bezoek aan het JOE Christmas House, waar bijna 286 uur liveradio werd uitgezonden, of woonden een van de vele verrassingsoptredens bij. Winterbar Den Après op de Groenplaats was ook deze editie weer een groot succes. Door het wegvallen van animatie op het Steenplein, vond Winter in Antwerpen dit jaar ook plaats op nieuwe locaties zoals het Hendrik Conscienceplein en Operaplein. Het Operaplein trok onmiddellijk veel nieuwe bezoekers aan, het Conscienceplein kende een eerder trage start, maar biedt nog groeimarge voor volgende jaren.

Op 31 december 2023 zette Antwerpen het nieuwe jaar traditiegetrouw in met een knal en dat was een succes. Meer dan 150 000 bezoekers waren onder de indruk van het prachtige vuurwerkspektakel boven de Schelde en wensten elkaar het beste toe voor het nieuwe jaar. Dat is een recordaantal en maar liefst 10 000 toeschouwers meer dan vorig jaar. De uitzending van het vuurwerk op VRT 1 kon rekenen op bijna 700 000 kijkers, een marktaandeel van bijna 50 procent.

Vandaag trakteerde de stad haar bewoners om het nieuwe jaar feestelijk in te zetten. De bezoekers konden nog een laatste keer genieten van Winter in Antwerpen en hun gratis jetons inruilen voor een consumptie in een van de vele eet- en drankchalets of de winterbar Den Après op de Groenplaats.

78 procent van alle bezoekers kwam uit België. Ook heel wat buitenlandse toeristen brachten een bezoek aan Winter in Antwerpen. Het merendeel van de opkomst kwam uit Nederland (50 procent), Duitsland (acht procent) en Spanje (zeven procent). Daar waren dagjestoeristen bij maar ook bezoekers die langer in de Scheldestad verbleven. De Antwerpse hotels kenden in de periode tussen kerst en nieuwjaar een hoge bezettingsgraad van 70,8 procent. (EM / Foto’s Wim Hadermann en Victoriano Moreno)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten