• 18/07/2024

13 leden van ‘Post Mol brandweerzone Kempen’ gehuldigd

MOL – In 1899 werd de Molse brandweer opgericht. Een eerste groot ‘pompiersfeest’ vond plaats op 21 augustus 1899. Van bij het begin werd Sint-Barbara gevierd, aan het begin van de winter. In geval van brand in de gehuchten moest men de pompiers van het centrum verwittigen en een paard meebrengen om de spuit te trekken.

In 1945 werden de eerste ambulancediensten opgericht. Een jaar later kocht de gemeente Mol een grote ambulance, gemaakt uit Engels oorlogsmateriaal.

In 1962 telde het brandweerkorps 80 actieve leden, waaronder vijf officieren. In 1969 besliste de gemeenteraad om over te stappen naar een gemengd korps met elf beroepsbrandweermannen.

Naar aanleiding van de gasexplosie in Gellingen op 30 juli 2004 werd de brandweer hervormd. Bij deze hervorming gingen gemeentelijke brandweerkorpsen op in nieuwe structuren: de hulpverleningszones. Brandweerzone Kempen verenigt sinds 2015 de brandweerposten van Balen, Geel, Mol, Grobbendonk, Herenthout, Herentals en Westerlo. Het beschermingsgebied beslaat 727,23 vierkante kilometer, goed voor een bevolking van ongeveer 260 000 inwoners.

Een traditie die al ontstond in 1899 moest blijven voortbestaan. Daarom werden vandaag naar jaarlijkse gewoonten tijdens het feest Sint-Barbara van ‘post Mol brandweerzone Kempen’ 13 brandweermannen samen met hun vrouw in de bloemetjes gezet. Volgende brandweermannen mochten een ereteken in ontvangst nemen.

‘Burgerlijke medaille 2° klasse voor 25 jaar dienst’ : Tommy Bastiaens, Luc Claes, Bart Marlein, Nico Schaevers, Guy Vancraenendonck, Tom Vandendijck, Filip Vanhoof.

‘Burgerlijk kruis 2° klasse voor 25 jaar graad vanaf korporaal’:  Kpl. Carlo Vanhoof

‘Burgerlijke medaille 1° klasse voor 15 jaar graad vanaf korporaal’ :  Lt. Ben Wouters,  Sgt. Danny Davids

‘Burgerlijk kruis 1° klasse voor 25 jaar graad vanaf Luitenant’: Majoor Filip Kenis

‘Ereteken BVV 25 jaar dienst’: Paul Lembrechts, Ivo Ruymaekers

 

Foto’s Peter Willekens

 


Aanverwante berichten