13 Kempense gemeenten introduceren UiTPAS; Mol vanaf Nieuwjaarsdag op NOS-tv
MOL – Vandaag werden de laatste vrijetijdscheques verkocht aan de balies in Mol. Hilde Valgaeren (N-VA), schepen voor cultuur: ‘Vanaf maandag 2 januari 2023 schakelen we – net als twaalf andere gemeenten in de Kempen – over op de UiTPASS, een ‘klantenkaart’ voor vrije tijd waarbij je punten spaart op activiteiten en die omruilt voor leuke voordelen. De vrijetijdscheques die nu nog in omloop zijn, blijven geldig tot en met woensdag 31 mei 2023.’
De UiTPAS is een spaar- en beloningsprogramma waarbij iedereen die deelneemt aan vrijetijdsactiviteiten punten kan sparen. Die punten ruil je achteraf voor voordelen. Denk hierbij aan een gratis gadget, een drankje, korting op een culturele voorstelling,… Een UiTPAS kost vijf euro en is levenslang geldig. Valgaeren: ‘Doelgroepen behouden via deze UiTPAS bovendien een aangepast tarief voor betalende activiteiten. Inwoners met recht op verhoogde tegemoetkoming of vrijetijdskorting betalen slechts twintig procent van de standaardprijs. Bovendien krijgen zij de UiTPAS gratis. Zo houden we vrije tijd toegankelijk voor iedereen.’
De UitPAS wordt vanaf januari ook nog gelanceerd in Balen, Dessel, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Laakdal, Meerhout, Olen, Retie en Vorselaar. Zeven andere gemeenten uit de Kempen maakten er al gebruik van. Info: www.uitpas.be.
Vanaf januari 2023 figureert de Molse Baileybrug (zie foto) in een aantal afleveringen van de prestigieuze historische Nederlandse dramaserie ‘De stamhouder’. De serie bestaat uit acht afleveringen waarvan de eerste aflevering te zien is op zondag 1 januari om 21.30 uur op NPO 1 (Nederland 1). De filmfirma, Column Film, trok in het najaar van 2020 voor deze opnames naar Mol.
De historische dramaserie ‘De Stamhouder’ is gebaseerd op het autobiografisch boek van Alexander Münninghoff en vertelt zijn fascinerende familiegeschiedenis gedomineerd door de Tweede Wereldoorlog. Een verhaal over liefde en een duister familieverleden met hem, de kleinzoon, de zoon, de stamhouder. De opnames vonden plaats op verschillende plaatsen zoals Polen, Tilburg, Den Haag maar dus ook in Mol. De scènes aan de Baileybrug zie je voornamelijk in aflevering 7 en 8. De brug figureert in de serie als een brug in de buurt van Brussel aan het einde van Wereldoorlog 2.
Wist je dat de Baileybrug één van de laatste bijna 100 procent originele Baileybruggen uit de Tweede Wereldoorlog is in heel Europa? Het geniale ontwerp van de brug ontstond in de hobbykamer van de Brit Donald Bailey, medewerker bij het ministerie van Defensie. Het idee achter één van zijn modelbouwbrugjes was bijzonder geschikt om in korte tijd, zonder hijskraan of speciaal gereedschap een brug te bouwen die zware lasten kon dragen. Tot op vandaag bewijst de Baileybrug nog steeds elke dag haar oerdegelijkheid.
De leerlingen van GBS Klim-Op in Ginderbuiten knutselden de afgelopen week mooie wenskaarten. Woonzorgcentrum Ten Hove, Witte Meren, Hemelrijck en Nethehof mochten deze knutselwerkjes in ontvangst nemen. De bewoners van de vier woonzorgcentra waren blij verrast met dit warme initiatief . (EM / Foto Gemeente Mol)