• 15/07/2024

125 jaar Koningin Elisabethzaal wordt gevierd met een hele maand feest

ANTWERPEN – Op 25 juli 1897 werd de Feestzaal van de Dierentuin, de voorloper van de huidige gouden Koningin Elisabethzaal, ingehuldigd. Om die 125ste verjaardag in de verf te zetten, organiseert het Antwerp Symphony Orchestra de hele maand september feestelijke concerten in en rond haar residentie.

Op zondag 25 juli 1897 werd de Feestzaal van de Dierentuin feestelijk geopend met een muziekfestival onder leiding van Peter Benoit, toen directeur van het Antwerpse muziekconservatorium. Op het programma stonden componisten van eigen bodem: Paul Gilson, Emile Wambach, Jan Blockx, Edgar Tinel en Peter Benoit zelf. In die eerste jaren vonden legendarische muzikanten al snel de weg naar deze nieuwe concertzaal, waaronder violisten Eugene Ysaÿe en Fritz Kreisler, cellist Pablo Casals en pianist Arthur Rubinstein.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de zaal omgevormd tot ziekenhuisboeg, en tijdens de Olympische Spelen van 1920 vond in de zaal het boksen en het worstelen plaats. Bij de heropbouw van de Elisabethzaal in 1959 werden materialen hergebruikt uit paviljoenen van de net afgelopen Expo ‘58. En in 2016 werd de derde zaal op deze plek ingehuldigd, die nu al bij musici wereldwijd bekend staat voor haar uitzonderlijke akoestiek. Eind dit jaar verschijnt bij Hannibal Books een monumentaal salontafelboek over de boeiende geschiedenis van de Koningin Elisabethzaal en haar unieke band met het Antwerpse muziekleven.

Om die 125ste verjaardag van de Koningin Elisabethzaal extra in de verf te zetten, wordt september omgetoverd tot feestmaand. Elke week schotelt het Antwerp Symphony Orchestra een uniek en apart concert voor, waaronder deze drie evenementen:

Naar goede gewoonte sluit Antwerp Symphony de zomer af op het Sint-Jansplein. Op zondag 4 september brengen orkest en solisten van Opera Ballet Vlaanderen een voorproefje van het komende seizoen. Het Re-Mix Orchestra, de jeugdband van het Antwerp Symphony Orchestra, is het ideale voorprogramma om de avond op gang te trekken. Vanaf 19.30 uue speelt Antwerp Symphony een programma vol toegankelijke muziek, met de Antwerpse sopraan Liesbeth De Vos.

Het is alweer bijna twintig jaar geleden dat Johnny Depp voor het eerst in de huid kroop van Jack Sparrow. The Pirates of the Caribbean, de eerste van vijf piratenfilms van Walt Disney werd een van de grootste blockbusters aller tijden dankzij de epische muziek van Hans Zimmer en Klaus Badelt. De Koningin Elisabethzaal wordt op vrijdag 16 en zaterdag 17 september even omgetoverd tot een gigantische cinema met ruimte voor een symfonisch orkest.

Voor het openingsgala op vrijdag 23 september wist het Antwerp Symphony Orchestra Sir Bryn Terfel te strikken. De Welshman heeft een goed gevulde prijzenkast en treedt op bij elk groot operahuis. Dankzij een gevarieerd programma met klassieke aria’s, musicalnummers en Welshe folk songs staat je een epische concertervaring te wachten. Hij brengt muziek van Wagner tot Fiddler on the Roof. Info: https://www.antwerpsymphonyorchestra.be/nl.  (EM / Foto Stad Antwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten