• 27/05/2024

124 Mechelaars kochten 214 bomen en 109 bloembolpakketten via Boom zoekt grond

MECHELEN – Vandaag konden Mechelaars die een boom hebben besteld via Boom zoekt grond 2023 hun plantgoed afhalen, met daarbij de nodige plantinstructies. Ook morgen is dat nog mogelijk. De samenaankoop van Stad Mechelen kan ieder jaar rekenen op veel belangstelling. Dit jaar kochten 124 Mechelaars samen 214 bomen, 109 bloembolpakketten, 40 bijenbosjes, 26 vogelbosjes en 27 bloesem- en bessenhagen.

Patrick Princen (Vooruit Mechelen): ‘Massaal bomen planten is nodig om klimaatverandering tegen te gaan en onze stad leefbaar te houden in de toekomst. Bomen nemen CO2 op en zorgen voor een verkoelend effect. Met de actie Boom zoekt grond ondersteunen we inwoners die bomen willen planten en verlagen we de drempel. Zo geven 124 Mechelaars dit jaar ook effectief weer een boost aan de vergroening van de stad en helpen zij mee met de reductie van CO2, iets wat momenteel duchtig besproken wordt op de Klimaatconferentie, die plaatsvindt tot dinsdag 12 december in Dubai. Op die manier kan iedereen meehelpen aan het tegengaan van de klimaatopwarming.’

Ook Chiro Leest heeft dit jaar een bestelling doorgegeven. Zij kregen een waardebon van 50 euro voor Boom zoekt grond van de winnaar van de ‘Mooiste boom van Mechelen’ die de zomerlinde aan de Sint-Annakapel nomineerde. Schepen Princen gaat de bestelling, een sierkers, rode esdoorn, vogelbosje en een bloembollenpakket, dit weekend dan ook met veel plezier afleveren bij Chiro Leest. (zie ons vorig artikel https://antwerpspersbureau.be/de-mooiste-boom-van-mechelen-is-de-zomerlinde-aan-de-sint-annakapel-in-leest/ )

Stad Mechelen lanceerde Boom zoekt grond in 2019 om Mechelaars te betrekken bij het vergroenen van de stad. Iedereen die over een tuin, wei of balkon beschikt kan intekenen voor de samenaankoop. De stad regelt de aankoop van de bomen, de eigenaar van de grond kan de boom tegen een voordeliger tarief kopen en staat in voor de aanplanting. Op vijf jaar tijd kwamen er 1 020 bestellingen binnen en leverde de actie 1 868 nieuwe bomen op, kilometers hagen en heel wat meer habitat voor de plaatselijke fauna.

Muizenaar Chris De Smet is één van de grootste afnemers van Boom zoekt grond. In 2020 stonden er acht bomen, drie mini-bosjes en 21 hagen op zijn bestellijst. In 2021 kwam een nog grotere bestelling van negentien bomen, vier bijenbosjes en achttien hagen. Dit jaar gaat Chris voor elf bomen, twee bijenbosjes, vier vogelbosjes en één bloesem- en bessenhaag. De Smet: ‘Bedankt aan alle medewerkers en initiatiefnemers van Boom zoekt grond. Dankzij jullie actie kunnen we onze oude boerderij met open weides hier in Muizen omtoveren tot een mooie B&B met belevingstuin. Hopelijk komt er nog enkele jaren een vervolg.’

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten