• 18/07/2024

12 000 euro van studenten voor Tejo – 5 000 mondmaskers voor doven

ANTWERPEN – Vanochtend trok een kleine delegatie studenten van UAntwerpen naar TEJO VZW aan de Bredestraat in Antwerpen, met een dikke cheque van meer dan 12 000 euro onder de arm. De traditionele kerstactiviteiten konden niet plaatsvinden, maar ook het alternatieve programma werd duidelijk gesmaakt.

De laatste dagen voor de kerstvakantie zijn altijd de gezelligste dagen van het jaar op de campussen van de Universiteit Antwerpen met een veiling, optredens, kerstmarktjes, een feestmaaltijd, de legendarische kerstbomenrace: ‘Kerst op UAntwerpen’ zorgt gegarandeerd voor sfeer. De opbrengst van de activiteiten gaat telkens naar een goed doel dat studenten of medewerkers van de universiteit na aan het hart ligt.

Gert Van Langendonck van de Pastorale dienst van UAntwerpen: ‘Om de gekende reden konden die activiteiten dit jaar natuurlijk niet plaatsvinden. Maar de studenten besloten om toch geld in te zamelen voor het goede doel. Bijna alle studentenclubs van de universiteit zetten mee hun schouders onder een aantal kerstacties, gecoördineerd door de twee grote studentenkoepels ASK-Stuwer en Unifac.’

Stonden onder meer op het programma: een sponsorloop, een Secret Santa om cadeautjes uit te wisselen, een online veiling, de verkoop van blokpakketten (met onder meer chocolade in) en koffiemokken met taalgrapjes op. Alle activiteiten samen leverden liefst 12 211,30 euro op, waarvan 2 500 euro door rector Herman Van Goethem werd geschonken.

De studentenclubs kozen als goed doel voor TEJO VZW Antwerpen, een vereniging die gratis therapie voor jongeren tussen de tien en twaalf jaar aanbiedt. Julie Bosmans (pr van Unifac): ‘TEJO kan met het geld jonge mensen die door de coronacrisis en het bijhorende isolement in moeilijkheden zijn geraakt, financieel steunen. Met deze thematiek voelen wij ons natuurlijk erg verbonden: veel studenten hebben het in deze zware tijden ook moeilijk. Er mag zeker meer aandacht gaan naar psychologische problemen bij jongeren. Het verlagen van de drempel naar hulpverlening is uiterst belangrijk.’

Sommige personen met een handicap zijn voor hun communicatie afhankelijk van liplezen of het volgen van de mimiek van hun gesprekspartner. Mondmaskers maken communicatie moeilijker voor sommige personen met een handicap. Daarom verdeelt de stad Antwerpen 5 000 herbruikbare mondmaskers met een doorkijkvenster, in eerste instantie naar doven en slechthorenden. Burgers, die in aanmerking komen, kunnen een aanvraag indienen via  www.antwerpen.be/diversiteit en dit tot en met vrijdag 5 februari. Elke aanvrager krijgt vervolgens vijf  venstermondmaskers toegestuurd tegen midden februari. Ze kunnen deze dan verdelen onder hun familie, kennissen, begeleiders of leraars. Het aanbod is geldig zolang de voorraad strekt. Als na de verdeling van deze venstermondmaskers blijkt dat er nog nood is aan venstermondmaskers of dat er ook vanuit professionele organisaties een grote vraag is, bekijkt de stad hoe deze bijkomende noden kunnen ondersteund worden. Bewoners en professionele organisaties kunnen dit melden via hetzelfde formulier. Karim Bachar (sp.a), schepen voor gelijke kansen: ‘Deze crisis valt iedereen zwaar, maar mensen met een beperking lopen nu vaker tegen nieuwe drempels aan. Vanuit gelijke kansen willen we er mee voor zorgen dat iedereen kan deelnemen aan de samenleving.’ (EM / Foto Unifac)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten