• 24/05/2024

110 nieuwe inwoners en achttien inburgeraars maken kennis met Willebroek

WILLEBROEK – Vanochtend organiseerde de gemeente Willebroek haar onthaaldag voor nieuwe inwoners. De genodigden werden ontvangen in het Huis van de Vrije Tijd voor een ontbijt. Aansluitend werd een busrit voorzien die hen langs de meest markante plaatsen in de gemeente voerde, met de leden van het schepencollege als gids.

Na de busrit volgde er een receptie waar de aanwezigen konden kennismaken met streekproducten en verschillende gemeentelijke diensten zich presenteerden aan de 110 aanwezige nieuwe inwoners tijdens een infomarkt. Ook de Willebroekenaars die hun inburgeringstraject hebben afgerond, werden uitgenodigd. Achttien waren er aanwezig. Tijdens een officiële inburgeringsceremonie mochten zij hun oorkonde (en een paraplu) in ontvangst nemen. Elk gezin kreeg een goodiebag mee naar huis met daarin onder meer een Willebroekbon en een ticket voor een culturele voorstelling.

Dat niet alle verhalen van de inburgeraars kommer en kwel zijn, werd bewezen door het verhaal van Nanaama Oboku (rechts op de foto hieronder). Zij komt uit Ghana en volgde de liefde richting Willebroek. ‘Ik ben in Ghana getrouwd met een Belg. Hij woont hier al 24 jaar. Ik heb hem ontmoet toen hij op vakantie kwam in mijn land. En wat er nadien gebeurt is, hoef ik niet te vertellen, neem ik aan. Dat was in 2017.’

‘We zijn ginds getrouwd in augustus 2019. Normaal had ik hier in 2020 moeten aankomen maar door corona heb ik gewacht tot in 2021. Daarvoor kwam mijn man af en toe naar Ghana maar voor het overige hielden wij contact via de gsm of whatsapp’ten we. In Ghana heb ik sociologie gestudeerd aan de universiteit. Ik werkte eerst voor het ministerie en nadien was ik verantwoordelijke voor de inkoop bij een IT-bedrijf.’

‘Uiteraard moest ik kunnen bewijzen dat ik met mijn man getrouwd was. Anders had ik niet naar hier kunnen komen. De nodige documenten dienden naar de ambassade te worden gebracht en vervolgens kreeg ik een visum. Al bij al was het dus niet al te moeilijk om hier binnen te geraken. Deze maand zal ik twee jaar in België wonen. Toen ik in dit land ben aangekomen, heb ik me onmiddellijk ingeschreven voor de les Nederlands.’

‘Ik heb het parcours van niveau 1.1 tot 2.4 afgelegd. Daarom heb ik me nu ingeschreven bij interimkantoren om een job te zoeken. Ik zoek een administratieve baan want daar heb ik ervaring mee. Je zegt dat ik heel goed Nederlands praat maar het kan beter hoor. Met mijn echtgenoot spreek ik soms Nederlands, soms Engels, met mijn schoonmoeder (links op de foto hierboven) uitsluitend Nederlands.’

‘Sinds ik hier woon ben ik nog twee keer in Ghana geweest. Meer hoeft niet want ik voel me al helemaal ingeburgerd. Ik heb echt genoten van de inburgeringscursus. Ik heb ze vorig jaar gevolgd via internet. Ik was toen nog maar net in België aangekomen en kende nog niet zoveel woorden. Ik heb heel veel gestudeerd en heb heel wat informatie opgezocht over dit land. Ik zou het programma 3.1 en 3.2 kunnen volgen maar dat heb je alleen nodig wanneer je een job zoekt waarvoor een universitair diploma vereist is.’

Burgemeester Eddy Bevers (N-VA): ‘Ik ben trots dat wij een gastvrije en tolerante gemeente zijn waar mensen van alle achtergronden en nationaliteiten samenkomen en zich thuis voelen. De achttien inwoners die het inburgeringstraject hebben gevolgd komen uit alle delen van de wereld. Dit traject maakt hen vertrouwd met zowel de Nederlandse taal als onze Belgische samenleving en heeft als doel de zelfredzaamheid aan te scherpen zodat men zelfstandig en met succes de weg kan vinden om hier succesvol de toekomst verder te kunnen uitbouwen. Samenleven in diversiteit is een verrijking. Mensen die met respect voor elkaars eigenheid in interactie gaan, creëren een nieuw perspectief en bouwen samen aan een toekomst voor onze gemeente.’

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten