• 24/02/2024

100 autoparkeerplaatsen onder Groenplaats worden 800 fietsplaatsen

ANTWERPEN – De parking onder de Groenplaats wordt gedeeltelijk herbestemd als fietsparking, die plaats zal bieden aan 800 tweewielers. Eén en ander past in de geplande heraanleg van het gelijknamige metrostation en het plein zelf, dat de volgende jaren een ware transformatie zal ondergaan.

De stad heeft grote plannen met de Groenplaats. Daarbij hoort ook de heraanleg van de ondergrond, waar zich sinds de jaren ’90 een autoparking met 490 plaatsen bevindt.

Tegelijk sluiten de plannen aan op de door De Lijn voorziene vergroting van het metrostation Groenplaats, met onder meer een nieuwe, brede toegang op het plein, gericht op de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Ook krijgt de ondergrondse autoparking een upgrade, die moet resulteren in meer faciliteiten voor deelmobiliteit en elektrische voertuigen.

In nauw overleg met de parkinguitbater en De Lijn heeft de stad besloten om een deel van de capaciteit van de autoparking op niveau -1 te herbestemmen als fietsparking. De capaciteit van de autoparking wordt daarmee teruggebracht tot 390 plaatsen.

De fietsenstalling zal voorzien worden tot tegen de lokettenhal van het metrostation, waardoor het eenvoudig wordt voor fietsers om de overstap te maken met het openbaar vervoer. Ook zal er een rechtstreekse toegang zijn tot het Grand Bazar Antwerp-winkelcentrum, de autoparking en uiteraard ook de Groenplaats.

Koen Kennis (N-VA), schepen voor mobiliteit: ‘In het historische centrum van de stad is er nood aan plaatsen waar fietsers veilig en comfortabel kunnen parkeren, verzekerd van hun plekje. Tegelijk willen we hiermee ook het publieke domein bovengronds ontlasten. Fout of hinderlijk geparkeerde fietsen zijn voor voetgangers, rolstoelgebruikers, poetsdiensten, horeca en winkels vaak een hindernis. Iedereen is het erover eens dat het geen mooi zicht is als fietsen overal achtergelaten worden.’

De toegang tot de fietsparking zal aangelegd worden in de vorm van een helling die zal liggen aan de oostkant van het plein – kant Schoenmarkt. De integrale technische uitwerking van de fietsparking volgt in een latere fase.

Kennis: ‘Dit past in een grote oefening die we maken met parkingexploitanten, gericht op het stimuleren van duurzaam vervoer. De gedeeltelijke herbestemming van parking Groenplaats is een voorwaarde gekoppeld aan de exploitatie van de parking onder het Operaplein, net zoals fietsparking Teniers dat was. Met deze ingreep groeit de Groenplaats steeds meer uit tot een uit de kluiten gewassen mobiliteitsknoop, die een belangrijke rol kan spelen om in Antwerpen de gewenste modal split te bereiken.’ (EM / Afbeelding Stad Antwerpen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten