100 000ste bezoeker voor Het Steen, omgeving Pelikaanstraat vernieuwd

ANTWERPEN – Op 22 oktober vorig jaar opende Het Steen na een jarenlange restauratie de poorten voor het grote publiek. Het oudste bewaarde gebouw van Antwerpen herbergt een bezoekerscentrum, ontvangstruimte voor ontschepende cruisepassagiers, panoramisch dakterras, een uitkijktoren en het belevingsparcours The Antwerp Story. De ideale startplaats voor een bezoek aan Antwerpen zo blijkt. Want sinds de opening zijn al heel wat bewoners en bezoekers een kijkje komen nemen in het bezoekerscentrum. Vandaag werd de 100 000 ste bezoeker ontvangen door Koen Kennis (N-VA), schepen voor toerisme.

Het ging om een gezin uit Vilvoorde, Mathias Van Hees en zijn echtgenote Laureanne en dochtertje Noemi en de ouders van mevrouw, Brigitte en Bernard, die in Toulouse wonen. ‘Het is de derde keer dat we in Antwerpen komen maar de eerste maal dat we het Steen bezoeken’, zei de Laureanne. Als aandenken kregen ze onder meer Antwerpse Handjes en twee tickets om The Antwerp Story te bezoeken.

De stad wil de omgeving van de Pelikaanstraat vernieuwen om ruimte te bieden voor wonen, werken en recreatie op een duurzame manier. Hiervoor wordt een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) opgesteld. Het college legt de definitieve vaststelling daarvan nu ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.

In de Pelikaanstraat en omgeving zijn veel gebouwen verouderd en ligt er een groot braakliggend terrein. De stad wil deze wijk aan het station Antwerpen-Centraal omvormen tot een leefbare en levendige locatie waar er behalve voor kantoren ook ruimte is voor functies als wonen, handel, voorzieningen, recreatie en publiek groen.

Het huidig geldende Bijzonder Plan van Aanleg (BPA) vormt bij het vernieuwen van de wijk een beperkende factor. Het is verouderd en te veel gericht op kantoorontwikkeling. Vandaag is de vraag naar kantoren eerder laag, waardoor de vernieuwing van bestaande gebouwen en het bebouwen van het grote braakliggende perceel niet op gang komt. Om de herontwikkelingen in deze belangrijke stationsomgeving mogelijk te maken en te sturen, maakt de stad werk van het RUP Pelikaanstraat. Het gebied waar dit RUP over gaat, maakt deel uit van de diamantwijk en wordt begrensd door de Rijfstraat in het noorden, de Vestingsstraat en de Pelikaanstraat in het oosten, de Lange Kievitstraat in het zuiden en de Lange Herentalsestraat, Schupstraat en Hoveniersstraat in het westen.

Annick De Ridder (N-VA), schepen voor stadsontwikkeling en ruimtelijke ordening: ‘We streven met dit sterke stadsontwikkelingsproject een evenwichtige duurzame mix van kantoren, woningen, gemeenschapsvoorzieningen en recreatie na. Dankzij dit ruimtelijk uitvoeringsplan maken we van de buurt rond de Pelikaanstraat een aangename plek om te vertoeven. Een buurt die bovendien vlot verbonden raakt met de omliggende wijken.’

Het ruimtelijke uitvoeringsplan biedt een evenwicht tussen kantoren, wonen, handel, voorzieningen, recreatie en groen. Om vernieuwing in de wijk te stimuleren wordt er voldoende flexibiliteit ingebouwd, maar tegelijkertijd duidelijke richtlijnen vastgelegd. Zo bepaalt het RUP bijvoorbeeld dat gebouwen makkelijker van invulling kunnen veranderen, waardoor verschillende (toekomstige) invullingen mogelijk worden.

Edwin MARIËN

 

Booking.com

Related post