• 17/06/2024

100 000 bezoekers voor Zilvermeer deze zomer, borstkliniek Mol-Geel scoort (zeer) goed  

MOL – De zomervakantie zit er helemaal op. We kregen dit jaar een typisch Belgische zomer met grijze wolken en regenbuien en af en toe heerlijke zonnige zomerdagen. Met een wisselvallig zomerseizoen bereikt het Zilvermeer eind augustus de kaap van de 100 000 bezoekers.

Vooral het gloednieuwe aquapark kon op veel belangstelling rekenen. Gedeputeerde Mireille Colson (N-VA, rechts op de foto) en directeur Igor Geubbelmans (links op de foto) verrasten Goele Cauwenberghs en tweeling Colette en Lili (midden op de foto) uit Dessel feestelijk met een cadeaupakket en een gezinsabonnement voor het recreatiedomein. Dinsdag 2 mei startte de aannemer met de heraanleg van de Zilvermeerlaan ter hoogte van de ingang. De werken die aan de gang zijn zorgen voor een groot verkeersplateau met een brede oversteek voor voetgangers en fietsers, bushaltes met verhoogde perrons. Asverschuivingen verlagen de snelheid van het doorgaand verkeer. Het project maakt de toegang van het Zilvermeer verkeersveiliger en herkenbaarder. Alle werken in fase één zijn ondertussen afgerond. Over een afstand van 120 meter werd de rijstrook in beton en het aanliggende betonnen fietspad volledig uitgebroken en heraangelegd. Fase twee start op maandag 4 september en dat betekent ook dat de oude luifel aan de dagtoegang verdwijnt.

Eén op de zeven vrouwen in Vlaanderen krijgt ooit borstkanker. Het is een complexe ziekte die gespecialiseerde zorg vereist. Daarom richtte de overheid in 2007 de zogeheten borstklinieken op om de zorg voor borstkankerpatiënten te centraliseren en te verbeteren. Doordat die centra jaarlijks een minimumaantal nieuwe patiënten moeten behandelen, bouwen ze voldoende kennis en ervaring op om borstkankerpatiënten de best mogelijke zorg te kunnen geven.

De Borstkliniek Geel-Mol is een erkende borstkliniek sinds 2014 en is het resultaat van een samenwerking tussen Ziekenhuis Geel en het Heilig Hartziekenhuis Mol. Met de borstkliniek willen beide ziekenhuizen de kwaliteit van de borstkankerzorg in de regio optimaliseren en een gecoördineerd zorgproces garanderen. Dr. Bert Van Den Heuvel, oncoloog bij Ziekenhuis Geel: ‘Als nieuwste arts, sinds 2019, binnen de Borstkliniek Geel-Mol is mij opgevallen dat er zeer goed en vlot interdisciplinair wordt samengewerkt tussen de verschillende artsen, maar ook met de ondersteunende diensten (psychologen, sociale dienst, revalidatie) en verpleegkundigen. Er is ook een goede werkethos met inburgering van continu overleg, kritische zelfevaluatie en opvolging van nieuwe behandelingen en tendensen.’

Het Federaal Kenniscentrum voor Gezondheidszorg (KCE) voerde een onderzoek naar borstkankerzorg uit in België. De resultaten voor Vlaanderen werden gisteren door het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg (VIKZ) gepubliceerd. Hieruit blijkt dat het gemiddeld risico om na borstkanker te overlijden, beduidend lager is bij patiënten die behandeld worden in een centrum met een erkenning voor borstkanker. Het risico is ook beduidend lager in centra die een hoog aantal (meer dan 125) patiënten behandelen per jaar.

Dr. Lieve Cochet, gynaecoloog bij Heilig Hartziekenhuis Mol: ‘Als erkende coördinerende borstkliniek in de Zuiderkempen behandelen wij hier jaarlijks ongeveer 144 patiënten met borstkanker. We zijn ervan overtuigd dat het meten van indicatoren belangrijk is om de kwaliteit van de zorg continue te kunnen verbeteren. Onze cijfers weerspiegelen dat wij goede zorg bieden aan de Kempense borstkankerpatiënt.’

Volgens het rapport scoort de Borstkliniek Geel-Mol goed tot zeer goed op de meeste indicatoren die essentieel zijn in het traject van een borstkankerpatiënt: correcte diagnosestelling met weefseldiagnose bij alle patiënten, tijdige start van de behandeling, hoogstaande heelkundige behandeling en toepassing van moderne bestralingstechnieken. De vijfjaaroverleving (98 procent) ligt bovendien hoger dan het gemiddelde in Vlaanderen (94 procent). (EM / Foto Provincie Antwerpen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten