• 21/06/2024

10-daagse Geestelijke Gezondheid met activiteiten in alle districten en in Mortsel

ANTWERPEN – Van vrijdag 1 tot en met zondag 10 oktober vindt in Antwerpen de zesde editie van de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid plaats. Met een ruim aanbod van activiteiten willen stad Antwerpen en partners mensen informeren over mentaal welzijn, en het taboe errond doorbreken.

Op zondag 10 oktober is het Werelddag Geestelijke Gezondheid. Ook dit jaar zet Antwerpen het thema tien dagen lang in de kijker met ontmoetingsmomenten, lezingen, workshops… waarbij veerkracht en zelfzorg centraal staan. De 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid besteedt extra aandacht aan zelfzorg en ontmoeting. Goed voor jezelf zorgen, signalen van psychische klachten herkennen en erover praten met anderen zijn meer dan ooit belangrijk. Els van Doesburg (N-VA), schepen voor gezondheidszorg: ‘Mentaal welzijn moet uit het verdomhoekje. We zijn allemaal mentaal kwetsbaar en het probleem negeren uit schaamte voor de buitenwereld lost niets op. Wel integendeel. Deze tiendaagse wil niet alleen het hulpaanbod in de aandacht brengen. De stad wil het onderwerp bespreekbaar maken en tips geven hoe men problemen herkent bij zichzelf en bij anderen. En vooral, hoe men voor zichzelf en anderen kan zorgen. Taboes rond mentaal welzijn zijn even onzinnig als een taboe rond een gebroken arm. Blijf er niet mee zitten.’

Deelnemers krijgen tijdens de activiteiten concrete tips om veerkrachtiger in het leven te staan. Zo maken ze onder meer kennis met de workshops rond stress, angst en depressie van The Human Link. Wie wil kan, op zaterdag 9 oktober, praten met mensen die kampten met een depressie, bipolariteit of andere kwetsbaarheid. Op zondag 10 oktober kunnen deelnemers praten met specialisten en therapeuten tijdens het veerkrachtfestival op STORMKOP.

Een greep uit het verdere aanbod: *Ga in dialoog met vrouwen uit de wijk. Je praat over thema’s zoals een gezonde en zorgzame buurt. (Oude Badhuis Antwerpen op zaterdag 2 oktober om 10 uur)

* Je ontdekt hoe je goed voor jezelf kan zorgen als mantelzorger. Je praat met andere mantelzorgers. Je deelt tips en leert van elkaars ervaringen.  (CM Duboisstraat op dinsdag 5 oktober om 14 uur).’

*Praat over psychische kwetsbaarheden met mensen die het zelf meemaakten. Je praat met iemand over verslaving en depressie. Of met iemand die meer weet over een schizo-affectieve aanduiding of bipolariteit. (’t Sterckshof Deurne op dinsdag 5 oktober om 14 uur)

* Luister naar de levenswandel van auteur Katrien Jacobs. Ze vertelt over haar eerste aanraking met de psychiatrie, de muren waar ze tegen opbotst, haar paniekaanvallen en ervaringen met de zorgsector. (de klApper Mortsel op woensdag 6 oktober om 21u30).

*Maak kennis met coördinatie- en evenwichtsoefeningen die je ontwikkeling een boost geven.  (bib Wilrijk op donderdag 7 oktober om 20u15).

Een overzicht van alle activiteiten, in alle districten en in de stad Mortsel,  staat op www.antwerpen.be/10-daagse. De meeste activiteiten zijn gratis. (EM)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten