• 18/07/2024

1 250 Antwerpse studenten beginnen onderneming, Theater Elckerlyc koopt kerk

ANTWERPEN – Ondernemen zit in de lift bij de Antwerpse studenten. Officiële cijfers van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen vertellen dat er in Antwerpen op dit moment 1 250 student-ondernemers zijn. Dat is tien procent meer dan vorig jaar. Bovendien zetten nog nooit zoveel studenten hun onderneming verder na hun studies.

TAKEOFFANTWERP is sinds 2014 in werking én de plek waar studenten hun ondernemingsvaardigheden kunnen ontwikkelen. Het is een initiatief van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen (UAntwerpen, AP Hogeschool Antwerpen, Antwerp Maritime Academy (HZS) en KdG Hogeschool) samen met de stad Antwerpen, VOKA en SINC. VLAIO ondersteunt dit ecosysteem. Het is een platform dat ondernemerschap bij studenten stimuleert. Het organiseert onder meer workshops rond meerdere aspecten van het ondernemen.

De voorbije jaren groeide het aantal ondernemende studenten jaar na jaar. Dat is ook dit jaar het geval, met een stijging van tien procent. Mathias Mallentjer, coördinator bij TAKEOFFANTWERP: ‘De 1 250 student-ondernemers die Antwerpen vandaag telt, bieden vooral diensten aan, zoals fotografie, webdesign of styling. Het valt op dat het aantal ondernemende studenten stijgt in crisistijden. We hadden de klimaatprotesten, er was de coronacrisis, nu is er de energiecrisis: jongeren zijn vastbesloten om het in de toekomst beter te doen dan de vorige generaties en blijven niet bij de pakken zitten.’

Uit de cijfers blijkt ook dat steeds meer student-ondernemers hun onderneming voortzetten na hun studies. Mallentier: ‘Op dit moment is het één op drie. Bovendien is de intentie van studenten om te beginnen ondernemen na hun studies op vijf jaar tijd ruim verdubbeld. Dat blijkt uit onderzoek van prof. Johanna Vanderstraeten van het Departement Management van UAntwerpen.’

Om het academiejaar succesvol af te trappen, organiseert TAKEOFFANTWERP vanavond vanaf 19 uur haar Kick Off Days, een event in het Antwerpse Zuiderpershuis waar bezoekers kunnen kennismaken met zo’n twintig starters, die zich elk met een eigen booth komen voorstellen. Op het podium kan je luisteren naar verschillende ondernemersverhalen en het is ook het ideale moment om je over het statuut van student-ondernemer te informeren en om te netwerken. Info: https://www.kickoffdays.be/takeoffantwerplive.

Theater Elckerlyc, het populaire boulevardtheater in Antwerpen, heeft vandaag het aanpalende neogotische Onze-Lieve-Vrouw van Gratiekerkgebouw – ook bekend als de vroegere collegekerk van OLVC – gekocht. Het gebouw ligt op de Frankrijklei in Antwerpen en was eigendom van de vzw Patrimonium Verenigde Colleges s.j. Het theater zal het kerkgebouw gebruiken voor de uitbreiding van haar werking en lanceert een herbestemmingsonderzoek. Deze studie moet uitzoeken welke herbestemming het meest geschikt is, met respect voor de bestaande erfgoedwaarden, de draagkracht van de site en de relatie met naastliggende panden en omwonenden. Theater Elckerlyc zal in december een pop-uptheaterfoyer openen in het kerkgebouw. Dit is de eerste fase van de uitbreiding van het theater, zonder grote bouwkundige ingrepen. (EM / Foto UAntwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten