• 17/06/2024

‘1 010 van de 2 489 Antwerpse besmetten bracht bezoek aan café of restaurant’

ANTWERPEN – Naar aanleiding van een mondelinge vraag van provincieraadslid Diederik Vandendriessche (Groen) gaf gouverneur Cathy Berx (zie foto) ,een toelichting bij de corona-cijfers in de provincie Antwerpen.  Twee opmerkelijke vaststellingen 1 010 van de 2 489 Antwerpse besmetten die zich onderwierpen aan een contactonderzoek, verklaarden dat ze in de week voorafgaand aan hun positief resultaat een bezoek hadden gebracht aan een café of restaurant. Nationaal bekeken situeerden de meeste besmetten zich in de groep van 20 tot 29-jarigen waarbij het opvalt dat behoorlijk wat meer vrouwen dan mannen besmet geraken.

De gouverneur gaf ook toelichting bij de gewijzigde strategie waarbij minder zal worden getest. ‘De regeringen willen er in de eerste plaats voor zorgen dat ons gezondheidszorgsysteem overeind blijft. Hierbij moet eerstelijnszorg houdbaar blijven. Bedrijven moeten voort kunnen functioneren. Dat was trouwens ook in maart de bedoeling maar toen hadden veel firma’s nog geen scenario om thuiswerk mogelijk te maken. Nu is dat er wel. Het openhouden van de scholen blijft een prioriteit alhoewel we nu wel merken dat de meningen hierover steeds meer verdeeld geraken. Het is en blijft van kapitaal belang dat de scholen openblijven. Scholen kunnen trouwens – indien nodig – perfect hybride werken.’

Wie wordt er dan nog wel getest? ‘Iedereen die minstens twee symptomen vertoont (bijvoorbeeld reuk- en smaakverlies) én het zorgpersoneel. Verder is het de bedoeling om ook brandweer en politie te testen want in die groepen noteert men heel veel afwezigheden. De snel-testen die eraan zitten te komen zijn anti-gen-testen, geen PCR-testen. Al deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat de labo’s opnieuw 65 000 testen per dag kunnen uitvoeren en het resultaat binnen de 48 uur klaar hebben. Dat was nu niet meer het geval en dan heeft zo’n test ook geen nut.’ Het testdorp op Spoor Oost blijft actief.

Wat staat er morgen op de agenda van het nationaal overlegcomité? ‘Alle protocollen vervallen op donderdag 30 oktober en moeten worden herbekeken.’ Op datzelfde moment kondigde premier De Croo (Open Vld) een verstrenging aan. De voorstellen die op tafel liggen zijn: geen publiek meer bij sportwedstrijden en minder toeschouwers bij culturele evenementen.

‘De provincie Antwerpen zelf heeft de mondmaskerplicht uitgebreid, ik pleeg regelmatig overleg met mijn Nederlandse collega van de provincie Noord-Brabant en er worden volop filmpjes opgenomen die bepaalde bevolkingsgroepen moet aanzetten om de regels nauwkeuriger na te leven.

Wat het aantal besmettingen in Europa betreft doet Tsjechië het slechtst met 905 besmettingen per 100 000 inwoners. ‘België komt echter op een weinig benijdenswaardige tweede plaats met 783 gevallen. Ter vergelijking: Ierland, waar vandaag een zeer strenge lockdown is ingegaan voor zes weken, heeft er 254. In ons land zijn de 20- tot 29-jarigen het meest getroffen, en binnen die groep zijn veel meer vrouwen dan mannen besmet. Dat geldt trouwens voor elke bevolkingsgroep met uitzondering van de +85-jarigen.’ In Antwerpen staat het reproductiegetal, dat tijdens de zomer onder de ‘één’ was gezakt, er nu weer een heel stuk boven. ‘De zwaarst getroffen gemeenten zijn Merksplas, Rijkevorsel en Retie.

De gouverneur toonde ook de resultaten van het brononderzoek. 1 010 van de 2 489 ondervraagden verklaarden binnen de week voor hun besmetting een café of restaurant te hebben bezocht. Er zijn nu 349 patiënten opgenomen  in het ziekenhuis – in augustus waren dat er nog twintig – waarvan 69 op intensieve zorgen. 31 mensen liggen aan een long-hartmachine. Gisteren overleden er drie COVID-patiënten in een Antwerps ziekenhuis.

Edwin MARIËN

Foto: Provincie Antwerpen

 

 

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten